România așteaptă recomandările EMA în cazul vaccinului AstraZeneca, spune coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19. Un oficial al Agenției Europene a Medicamentului a declarat că ar exista anumite legături între serul produs de AstraZeneca și cazurile de tromboze.
EMA s-a reunit pentru a lua o decizie
Specialiștii români spun că se așteaptă ca în urma ședinței Comitetului de Farmacovigilență din cadrul EMA să se facă recomandări particulare în administrarea acestui ser.
Președintele CNCAV, dr. Valeriu Gheorghiță: “În urma acestei ședințe vor fi transmise recomandările clare ale Agenției Europene a Medicamentului. Ne așteptăm să se facă recomandări particulare. Doar pentru un anumit profil de persoană, care eventual să fie la risc să dezvolte aceste tipuri de evenimente trombotice particulare. De asemenea, trebuie să menționăm că acest mecanism de evaluare al tuturor reacțiilor adverse este valabil pentru toate medicamentele și vaccinurile. Este un proces obișnuit. Este foarte bine că se întâmplă așa și că avem aceste semnale tocmai pentru a nu trece lucrurile neanalizate și neinvestigate. Nu ne așteptăm la o retragere a autorizării de punere pe piață a acestui vaccin. Foarte probabil că vor fi recomandări suplimentare transmise și modificate recomandările din caracteristicile produsului și modificări ale prospectului. Noi sperăm, așa cum toată lumea așteaptă, să se facă aceste recomandări astfel încât să avem o sursă clară pe baza căreia să putem lua decizii. Mesajul este unul cât se poate de clar: așteptăm recomandările Agenției Europene a Medicamentului.(…) În funcție de recomandările EMA, România va adopta toate măsurile încât siguranța fiecărui cetățean, fiecărei persoane care dorește să se vaccineze să fie prioritară.”
România așteaptă recomandările EMA în cazul vaccinului AstraZeneca
Potrivit oficialilor român, țara noastră are contractate suficiente doze din serul produs de Pfizer pentru a asigura vaccinare a peste 10 milioane de persoane până în luna septembrie. Asta în cazul în care se decide renunțarea la administrarea serului produs de AstraZeneca.
Președintele CNCAV, dr. Valeriu Gheorghiță: ” Avem suficiente doze doar de la compania Pfizer, de pildă, care ne pot asigura până în septembrie vaccinare a peste 10 milioane de persoane chiar cu două doze. Însă trebuie să ne înțelegem că ne aflăm într-o cursă contra cronometru cu acest virus care are capacitatea de a acumula noi mutații. Mutații care îi conferă pe de-o parte o rezistență parțială față de vaccinurile disponibile, pe de altă parte îi pot crește contagiozitatea. Pe de altă parte pot să îi crească agresivitatea, virulența. Ideea campaniei de vaccinare, în plină pandemie, este a asigura într-un timp scurt acoperirea vaccinală țintă pentru a avea efecte benefice în timp scurt. Altfel, într-o prelungire a campaniei de vaccinare riscăm să avem peste câteva luni un alt virus care va răspunde diferit la vaccinuri și care va avea o contegiozitate și o virulență diferită față de ce avem circulant la acest moment. Cu cât numărul de persoane infectate este mai mare cu atât rezervorul de virus din care se pot selecta noi variante este mai crescut. Acesta este mesajul nostru foarte clar. Vaccinurile disponible actual, vaccinurile care au fost autorizate de EMA sunt vaccinurile care aduc beneficii maximale în ceea ce privește protecția față de boala simptomatică, față de complicațiile bolii, față de internare, față de decese. Sigur că nu există un vaccin perfect. Toate au un profil de siguranță pe care îl cunoaștem. Dar în acelați timp ne uităm la beneficiile, la eficacitatea și eficiența pe care aceste vaccinuri și-au dodvedit-o.”