Cum se va face vaccinarea anti-COVID  în cabinetele medicilor de familie? Președintele CNCAV a anunțat că au fost stabilite procedurile prin care se va realiza imunizarea de către medicii de familie.

Doar 30% dintre medicii de familie s-au înscris pentru a face imunizarea

Cei care doresc să se vaccineze se pot program ape listele deschise de fiecare medic de familie în cabinetul său. Aceștia își vor stabili programul de imunizare în afara orelor de program. Proiectul pilot va demara mâine în județul Timiș. 50 de medici de familie vor începe procesul de vaccinare împotriva noului coronavirus.

Președintele CNCAV, dr. Valeriu Gheorghiță: “Doar 30% din medicii de familie s-au înscris pentru a-și vaccina anti-COVID pacienții, ceea ce este mai puțin decât ne așteptam. (…)În cabinetele medicilor de familie pot fi folosite doar vaccinuri care pot fi ținute la temperatura din frigider. De aceea, există două opțiuni pentru vaccinarea în cabinetele medicilor de familie, AstraZeneca și Johnson&Johnson. Fiecare medic de familie își va stabili programul de vaccinare, în afara orelor obișnuite de lucru. (…) În primul rând, în cabinetele medicilor de familie vor fi alocate vaccinuri  care pot să fie depozitate între 2 şi 8 grade şi, de asemenea, să fie distribuite pe aceleaşi condiţii de temperatură, ceea ce înseamnă că avem la acest moment două opţiuni: vaccinul de la AstraZeneca şi vaccinul de la Johnson & Johnson, în funcţie de numărul de doze pe care urmează să le recepţionăm. Vaccinurile şi materialele sanitare, inclusiv trusele de adrenalină preumplute, seringile preumplute de adrenalină, EpiPen-uri vor fi alocate către fiecare cabinet de medicină de familie”

Cum se va face vaccinarea anti-COVID  în cabinetele medicilor de familie?

Președintele CNCAV, dr. Valeriu Gheorghiță: “Ca atare, medicii de familie fac catagrafia pacienţilor din lista de pacienţi şi alocă un număr de circa 10 persoane la vaccinare pe zi, ţinând cont că vaccinul de la AstraZeneca este distribuit în flacon multidoză a câte 10 doze şi vaccinul de la Johnson & Johnson este distribuit în flacoane a câte 5 doze, aşa încât trebuie să avem între 5, 10 sau mai multe persoane, în funcţie de numărul celor care doresc să se vaccineze.”

Vaccinare ]n cabinetele medicilor de familie care s-au înscris pentru imunizarea pacienților va începe pe 4 mai.

Președintele CNCAV, dr. Valeriu Gheorghiță: “Până la acel moment vom asigura trainingul tuturor medicilor de familie care sunt incluşi în acest proiect. Vom stabili toată infrastructura legată de distribuţia dozelor de vaccin, de distribuţia materialelor sanitare, aşa încât să putem demara în condiţii cât se poate de bune.”

Va începe și vaccinare cu ajutorul centrelor mobile

De asemenea, autoritățile au anunțat că din data de 20 aprilie va începe vaccinare anti-COVID prin intermediul centrelor mobile. Vor fi operaționalizate astfel de 20 de centre care vor deserve populația din zona rurală.

Președintele CNCAV, dr. Valeriu Gheorghiță: “Pe 20 de aprilie ne dorim demararea vaccinărilor cu centrele mobile de vaccinare. În prima etapă vor fi pregătite circa 20 de centre mobile de vaccinare. Ele sunt distribuite la nivel naţional, vor fi coordonate de către Comitetul judeţean pentru coordonarea intervenţiei în legătură cu spitale militare, pentru că toate aceste 20 de centre mobile sunt operaţionalizate cu resursă umană de la Ministerul Apărării Naţionale. Aceste centre vor deservi populaţia din localităţi rurale care nu are acces în momentul de faţă la centre de vaccinare şi care nu au medici de familie.”

În aceste centre se va aloca cu prioritate vaccin de Johnson&Johnson pentru a facilita procesul de imunizare, având în vedere că acest tip de vaccin se face într-o singură doză.