Roboți de diluție, achiziționați în premieră națională. Aceștia vor fi folosiți pentru prepararea automată a substanţelor utilizate în chimioterapia copiilor care suferă de cancer.
500 de noi cazuri de copii cu cancer în fiecare an
Cei doi roboți vor fi achiziționați de către Institutul Oncologic din Cluj-Napoca.
Managerul Institutului Oncologic Cluj, Cătălin Vlad: “O să fie un real succes pentru institut, în primul rând pe partea de management terapeutic şi diagnostic al pacienţilor oncopediatrici. Aici mă refer atât pe partea de oncologie medicală, unde vom realiza o premieră la nivel naţional, achiziţia celor doi roboţi de diluţie pentru chimioterapie, dar şi pe partea de radioterapie, lucru extrem de deficitar, atât prin prisma numărului redus de specialişti la nivel naţional, cât şi prin absenţa unor ghiduri de diagnostic şi tratament pentru patologia oncopediatrică. Va fi un lucru extrem de bun.”
Achiziţia face parte din proiectul “Creşterea performanţei în diagnosticul şi tratamentul cancerelor la copii prin îmbunătăţirea echipamentului tehnic, achiziţia de aparatură modernă, instruirea personalului medical şi dezvoltarea de recomandări.” Finanțarea de 3,7 milioane de euro este europeană.
Roboți de diluție, achiziționați în premieră națională
Acest proiect este derulat și la București, Timișoara și Iași.
Managerul Institutului Oncologic Cluj, Cătălin Vlad: “Sunt trei activităţi principale. Prima va fi achiziţia de aparatură modernă. La acest capitol, aş menţiona un simulator CT folosit pentru radioterapia la copii. Ceea ce reprezintă o noutate pe plan naţional, va fi achiziţionarea unor roboţi de diluţie, folosiţi în prepararea soluţiilor de citostatice care vor fi aplicate în tratamentul chimioterapic.”
Rata de supraviețuire a copiilor cu cancer în România este de 69,1%, similară cu țările Europei de Est. Este însă cu 10% mai mică decât în țările din Europa de Vest. Cele mai frecvente tumori sunt leucemiile (31%), urmate de limfoame și tumorile sistemului nervos central (16%, respectiv 14% ), și de tumorile osoase și de țesuturi moi (câte 7%).