400 de noi cancere la copii, diagnosticate în fiecare an

400 de noi cancere la copii, diagnosticate în fiecare an. Medicii spun că cea mai mare incidență este la micuții de până în 4 ani și cele mai frecvente tumori sunt leucemiile.

Rata de supraviețuire mai mică cu 10 procente față de Europa

Rata de supraviețuire a copiilor cu cancer în România este de 69,1%, similară cu țările Europei de Est. Este însă cu 10% mai mică decât în țările din Europa de Vest. Cele mai frecvente tumori sunt leucemiile (31%), urmate de limfoame și tumorile sistemului nervos central (16%, respectiv 14% ), și de tumorile osoase și de țesuturi moi (câte 7%).

coordonatoarea Registrului Național de Cancer la Copil, Mihaela Bucurenci: „Este prima oară când aflăm care e rata de supraviețuire în cazul cancerelor onco-pediatrice. Avem o analiză completă asupra tipurilor de cancer ce îi afectează pe copii. A grupelor de vârstă cele mai  afectate, dar și a regiunilor în care apar cele mai multe cazuri. O astfel de analiză este un pas esențial în alinierea la standardele de tratament internaționale. În acest fel decalajele dintre ratele de supraviețuire a copiilor din România și a celor din Vest să poată fi micșorate. În final, e un instrument de lucru pentru specialiștii din sănătate, experți și autorități publice, cu toții implicați în creșterea șanselor de supraviețuire a micuților.”

400 de noi cancere la copii, diagnosticate în fiecare an

În perioada 2010-2017, s-au înregistrat 3708 cazuri. Cea mai mare frecvență este la grupa de vârstă 0-4 ani, cele mai puține cazuri înregistrându-se la adolescenți (15-19 ani).

Ministrul interimar al sănătății, Sorina Pintea: “De fiecare dată când am discutat despre onco-pediatrie am spus că este nevoie de o abordare intersectorială. Domeniul medical trebuie sprijinit de măsuri şi acţiuni pentru asigurarea accesului la educaţie, măsuri de reinserţie socială, de sprijin social al copiilor dar mai ales al părinţilor. În acest fel, copilul poate fi îngrijit şi recuperat pentru societate. Pentru că din fericire în cazul copiilor sunt şanse mult mai mari să se întâmple. Trebuie lucrat în echipă şi de aceea avem nevoie de în totalitate de sprijinul organizaţiilor non-guvernamentale.”

La Ministerul Sănătății sunt în lucru 108 registre de boală

Cel mai mare decalaj dintre România și media regiunii se înregistrează în cazul tumorilor osoase. 43% este rata de supraviețuire în România pentru osteosarcom față de 56% media Europei de Est, respectiv 64,3% media europeană.

Ministrul interimar al sănătății, Sorina Pintea: “Ministerul Sănătății are în lucru 108 registre de boală. Ele vor oferi o situaţie clară, predictibilitate pentru a asigura finanţarea necesară. Pentru aceasta am spus la momentul potrivit au fost accesate fonduri europene, fonduri norvegiene şi elveţiene. De aceea am definit anul viitor ca fiind anul programelor naţionale în sănătate. (…) După elaborarea acestor registre vom avea în sfârşit o oglindă foarte clară a ceea ce ne dorim, nevoie de finanţare, nevoie de resurse umane, finanţarea medicaţiei pacienţilor. În cadrul acestor proiecte avem în vedere integrarea datelor din Registrul existent în viitorul registru naţionale pe care îl vom dezvolta.”

Distribuie acest articol

Articolul precedent

Autoritățile promit pachetul pentru pacientul oncologic

Articolul următor

Pacienții solicită rezolvarea problemei rezidențiatului

Articole în trending