Numărul de alunițe poate prezice apariția melanomului

Numărul de alunițe poate prezice apariția melanomului.Cei care au peste 100 de alunițe pe corp au de șapte ori mai multe șanse că dezvolte un cancer de piele. Medicii trag un semnal de alarmă și spun că a crescut îngrijorător de mult numărul pacienților care ajung la specialist în ultimul stadiu al bolii. Cel puțin o dată pe lună trebuie să vă verificați cu atenție pielea.

Melanomul, tumora persoanelor tinere

Melanomul este un cancer extreme de agresiv și atacă persoanele tinere. Potrivit specialiștilor, principalii factori de risc sunt prezența unui melanom în familie, expunerea la soare și numărul de alunițe.

Coordonatoare clinicii de Dermatologie Oncologică din Spitalul Elias, conf. dr. Ana-Maria Forsea: “În acest moment se știe că numărul de alunițe pe care îl avem pe corp este cel mai puternic factor de predicție a riscului nostru de melanom. Dacă avem mai mult de 100 de alunițe, înseamnă că avem un risc de a face un melanom în timpul vieții de aproape 7 ori mai mare decât o persoană care nu are numărul acest de nevi. O treime din melanoame apar pe alunițele preexistente. Marea majoritate, peste 65 la sută din cazuri apar pe pielea aparent normală. Și atunci nu are rost să păzim numai alunițele.”

Numărul de alunițe poate prezice apariția melanomului

Medicii spun că este cea mai frecventă tumoră la persoanele tinere și în special la femeile între 25 și 30 de ani. La acest segment îngust depășește ca frecvență chiar și cancerul de sân. Este o tumoră a cărei incidență este în creștere masivă și este o creștere care nu dă nici un semn de oprire, dimpotrivă.

Managerul Institutului Oncologic București, dr. Lidia Kajanto: “În general apar la tineri. (…)  Avem cel mai mare număr de pacienți care fac tratament la noi în Institut. A crescut incidența, dar din păcate este pentru că sunt descoperiți foarte târziu. A crescut numărul pacienților care sunt în stadii 4, avansate. Întâmpinăm probleme în aprovizionarea cu medicamentele noi. Ne-am asumat. De cele mai multe ori durează foarte mult procedurile de licitație. Medicamentele se achiziționează cu negocieri. Și acum suntem în negocieri pentru că pe parcursul timpului au tot fost introduse molecule. Procedurile durează foarte mult. ”

Alunițele apărute după 40 de ani, semnal de alarmă

Medicii spun că cea mai bună metodă de prevenție este ca fiecare dintre noi să își verifice pielea o dată pe lună. La cel mai mic semn de întrebare trebuie mers la medic.

Coordonatoare clinicii de Dermatologie Oncologică din Spitalul Elias, conf. dr. Ana-Maria Forsea: “ Trebuie să ne uităm la piele. Dacă fiecare om s-ar uita la pielea lui o dată pe lună. Durează 5 minute cu o oglindă bună, foarte probabil că numărul de morți de melanoma ar fi incomparabil mai mic. Melanomul este pe piele de la bun început. 98 la sută dintre melanoame sunt pe locurile vizibile. Depinde doar să îl vezi la timp și să acționezi. La ce ne uităm? O leziune asimetrică, cu borduri, cu margini neregulate, cu o culoare neuniformă pestriță. Diametrul dacă depășește 6 mm, asta înseamnă cât o gumă de creion. Și evoluția. Cel mai important criteriu de depistare a unui melanom. Dacă se schuimbă poate să însemne evoluție și este semn de alarmă.”

Oamenii trebuie să știe că există melanom, că este grav și că poate să îi omoare.

 

Distribuie acest articol

Articolul precedent

Roboți de diluție, achiziționați în premieră națională

Articolul următor

Adriana Cotel, noul manager interimar al Institutului Clinic Fundeni

Articole în trending