Nu vă scoteți alunițele cu laser! Avertismentul vine din partea medicilor dermatologi. Aceștia spun că o aluniță poate ascunde un cancer de piele și nedescoperit acesta duce la deces. Cazurile sunt într-o continuă creștere și din păcate, în România încă nu avem aprobate tratamentele care se fac în Europa.
Pacienții cu cancer de piele gradul III nu primesc imunoterapie
Specialiștii spun că la noi în țară un pacient cu o formă de cancer de piele în stadiul III nu primește nici o terapie adjuvantă nimic, decât supraveghere. Este foarte grav pentru că recurența bolii pentru acest stadiu este foarte mare.
Şef Laborator Imunologie, Institutul Naţional “Victor Babeș”, prof. dr. Monica Neagu: “Ce nu avem noi încă în țară și milităm pentru așa ceva este pentru stadiile 3 existența imunoterapiei ca adjuvant.Dacă respectivul pacient a avut tumora excizată și în ganglionii limfatici care sunt cei mai apropiați de tumoră s-au găsit celule tumorale și ganglionii au fost și ei extirpați pacientul este în stadiul 3. Din acel moment el ar trebui să aibă o terapie așa cum este în Europa, adjuvantă. Nu este încă la noi aprobată. Exact acești pacienți care sunt cu prognostic foarte dur ar trebuie să intre pe imunoterapie așa cum se face în Europa. Încă la npoi nu este aprobată și cred că dosarele încă stau la aprobat. Nu primesc nimic, din păcate nimic, decât supraveghere. Și recurența la stadiul 3 este foarte mare. Deci foarte repede pot ajunge în stadiul 4 . Când intră in stadiul 4 le primesc pe cele deja aprobate.”
Nu vă scoteți alunițele cu laser!
Medicii avertizează că excizarea unei alunițe cu laser poate duce la moarte. Dacă acea aluniță reprezintă de fapt un cancer de piele aceste rămâne nedescoperit. Metastazează în corp și în cele mai multe dintre cazuri nu mai este nimic de făcut.
Şef Laborator Imunologie, Institutul Naţional “Victor Babeș”, prof. dr. Monica Neagu: “Un melanom descoperit târziu este o situație foate gravă. De ce? Pentru că el diseminează rapid în ganglionii limfatici. Este o tumoră cu diseminare rapidă în ganglionii care sunt de fapt organele limfoide secundare primele care au legătură cu situl tumoral respectv. Deja asta înseamnă stadiul 3, în momentul în care are loc disemninarea. Din acel moment stadiul 4 de diseminare în organe care nu au nici o legătură cu pielea, frecvent pulmonar și cerebral. Astea sunt 2 situri frecvente. Cerebral de ce? Pentru că melanomul este întrudit cu celula neuronală și atunci metastaza respectivă își găsește loc la nivel cerebral.
Melanomul nu are simptome
Incidența crește. Nu avem baze de date puse la punct, iar cancerul de piele nu are simptome. Medicii militează pentru prevenție și pentru ca pacienții să își urmărească cu atenție alunițele și să se prezinte la medicul dermatolog.
Şef Laborator Imunologie, Institutul Naţional “Victor Babeș”, prof. dr. Monica Neagu: “Nu există simptome. Un singur simptom mai poate apărea pe lângă modificările unei alunițe este o mâncărime. Apariția unei inflamații este un alt simptom. Dar, în rest, alte tipuri de simptom sistemic nu există. De asta este de fapt grav, pentru că nu există ca la alte tipuri de patologii oncologice dureri sau eu știu ce alte lucruri care te-ar duce la medic. De aia trebuie să fim atenți la aceste mici detalii de schimbare a culorii, schimbare a formei, mărire, această mâncărime dacă este prezentă. Nu sunt alte manifestări. De aia este grav. Pacienții, din păcate, vin la dermatolog, atunci când respectivul nev deja este ulcerat. Și asta nu e bine pentru că ulcerația este un factor cu prognostic negativ”.