Primul tratament pentru hipoglicemie severă fără injecție. Agenția Europeană a Medicamentului a dat undă verde pentru punerea pe piață a primului tratament pentru hipoglicemie severă pe bază de glucagon. Acesta poate fi administrat fără injectare pacienților diabetici cu vârsta de minimum patru ani.

Este eficient acest medicament administrat pe cale nazală?

Formula aprobată de către specialiștii de la EMA este o pudră ambalată sub formă de monodoză. Bolnavii nu trebuie să inhaleze în timpul administrării. Asta înseamnă că poate fi administrat chiar și atunci când pacientul este inconștient. Eficiența glucanolului administrat pe cale nazală a fost evaluată în două studii. Cercetătorii au comparat eficacitatea unei monodoze de glucagon pudră cu cea a unei doze de glucagon injectabil. Rezultatul a fost identic. Și în cazul unui studiu realizat pe 48 de copii cu vârsta de patru ani și peste, suferind de diabet de tip I au fost observate rezultate similare.

Sunt însă și contraindicații. Glucagonul pudră nu trebuie folosit de pacienții care prezintă feocromocitom. Aceasta este o tumoră secretoare de catecolamine. De asemenea, nici cei care suferă de insulinom, o tumoră pancreatică, nu trebuie să folosească medicamentul.

Primul tratament pentru hipoglicemie severă fără injecție

De asemenea, trebuie folosit cu atenție de cei care vin după perioade lungi în care nu au consumat alimente sau care suferă de hipoglicemie cronică. Efectele adverse sunt similare cu cele ale glucagonului injectabil. Este vorba despre cefalee, greață, vărsături, iritații ale tractului respirator superior, ochi apoși, roșeață a ochilor și mâncărime.

Specialiștii EMA recomandă măsuri suplimentare pentru ca pacientul să își poată administra corect monodoza. Pachetul include un kit demonstrativ cu un dispozitiv de instruire, un prospect de administrare și un videoclip cu instrucțiuni. Această trusă va fi înmânată în primul rând medicilor care prescriu tratamentul. Va fi pusă și la dispoziția pacienților și a îngrijitorilor acestora, dar numai la cerere.