Bolile de acum sunt alte boli. Toate afecțiunile pe care le face un copil în zilele noastre nu mai seamănă cu bolile din trecut. Poate se numesc la fel, dar manifestările sunt cu totul altele, mult mai grave, spune profesorul Mircea Enescu. Și, din păcate, medicii pediatri sunt pe cale de dispariție.
Mediul înconjurător afectează ADN-ul copiilor!
Profesorul Enescu este de părere că tot ce se întâmplă în jurul unui copil de la alimentație până la aerul pe care îl respire îi afectează ADN-ul. De aici apar tot felul de boli care până acum 10 ani nu erau întâlnite la copii.
Medic Primar Chirurgie Plastică – Microchirurgie Reconstructivă, prof. dr. Mircea Enescu: “Lucrurile se desfășoară așa cum ne trăim noi viața. Ni se întâmplă niște lucruri care acum 20-30 de ani nu se întâmplau. În clipa aceasta este o patologie modificată complet. Bolile de acuma sunt alte boli. Deși, poate că se numesc la fel nemaivorbind de altele care au alte manifestări și care nu se numesc în nici un fel pentru că nu au apucat să fie denumite în vreun fel. Trebuie să te adaptezi la ele și să le tratezi corespunzător. Nu mai sunt acelea care erau. Patologia de pe vremea mea, cu care m-am confruntat eu când eram la dispensar. Nu mai aduce cu ceea ce se întâmplă în clipa asta.”
Prof. dr. Mircea Enescu: Bolile de acum sunt alte boli
Profesorul Enescu spune că ADN-ul este ceva ce nu percepem, dar există. Potrivit medicului ADN-ul este influențat de modul nostru de gândire, de viața pe care o ducem, cantitatea de iradiere, modul în care ne raportăm și păstram mediul înconjurător. Alimentația, calitatea alimentației.
Medic Primar Chirurgie Plastică – Microchirurgie Reconstructivă, prof. dr. Mircea Enescu: “Vă spuneam că de vreo câțiva ani buni, spre 10…firele pe care noi le scoatem copiilor, de exemplu, la față le scoatem la 7 zile. La despicăturile de buză începeam să le scoatem la 5 zile, ca la 7 să fie dispărute și să nu lase nici un fel de urmă, de cicatrice. Am început să le scoatem la 10 zile, la 12 pentru că se desfac. Fenomenul de cicatrizare nu mai acționeaza cum acționa. Nu aș putea să spun din ce cauză e. Că e din cauza alimentației sau eu cred că este din cauza întregului context. Pentru că mergând în structura necesității fiecărui copil, el are nevoie în primul rând, de niște părinți care trebuie să fie niște buni manageri.”
Nu mai avem pediatri
Și pentru ca un părinte să devină un bun manager trebuie să fie învățat de cineva. Profesorul Enescu atrage atenția că nu mai există pediatri.
Medic Primar Chirurgie Plastică – Microchirurgie Reconstructivă, prof. dr. Mircea Enescu: “Un copil nu este un adult în miniatură. Spun ceva stupid, dar asta este realitatea. Nu este un adult puțin mai mititel, un pitic care nu a reușit să crească. Este o persoană care este într-un anabolism și prin anabolism înteleg că el are posibilitatea numai de creștere. (…) Trebuie să fie niște părinți abilitați, iar aceștia sunt doctorii pediatri. Acei pediatri de la acel nivel care este senzorul sistemului de sănătate al unei națiuni. Cei care întră în contact cu ei. De la maternitate îi preia și el trebuie să știe despre acel copil că sughită când se uită mama lui prea lung… Unde ajungem dacă nu mai există? Păi ar trebui inventate.Despre asta este vorba. Semnalul meu despre asta este.”
Profesorul Enescu atrage atenția că sistemul primar trebuie să aibă niște medici pediatric, iar aceștia sunt din ce în ce mai puțini. Și asta pentru că Facultatea de Pediatrie a dispărut prin 1994. Nu se mai fac pediatric, numai medic specialist de pediatrie. Medicii specialiști sunt medicii de spital, care nu au timp să cunoască particularitățile copilului pe care îl tratează.