Administrați copiilor, în lunile de iarnă, vitamina D!

Administrați copiilor, în lunile de iarnă, vitamina D! Specialiștii spun că este vitală pentru micuți în sezonul rece. Și asta în condițiile în care avem un număr destul de mare de copii cu rahitism.

Mamele uită de vitamina D în sezonul rece

Directorul medical al Institutului Național de Endocrinologie C.I. Parhon, Dr. Iuliana Gherlan: “Profilaxia corectă a deficitului de vitamina D se face până undeva în jurul vârstei de 2 ani. După această vârstă, această profilaxie, în sezonul rece este complet pierdută din vedere. Mamele nu știu să le dea copiilor tratament cu vitamina D în sezonul rece. În practica curentă există deficit de vitamina D și nu există o profilaxie corectă a deficitului. Rahitismul până să devină manifest, cu deformări pe care le știm cu toții are doar modificări biochimice. Adeseori nici acelea. Le putem preveni foarte ușor cu profilaxia corectă.”

Medicii sunt speriați de numărul mare de copii care au deficiență de vitamina D. Întreaga comunitate medicala recomandă administrarea vitaminei D până la 18 ani. Zilnic, între noiembrie și aprilie.

Administrați copiilor, în lunile de iarnă, vitamina D!

Șefa secției de neonatologie a Spitalului Elias, prof. dr. Simona Vlădăreanu: “Rahitismul este o boală care afectează mai mult de jumătate din populația României. Este absolut necesară această profilaxie adresată atât gravidei, cât și nou născutului, sugarului și copilului mai mare. Ghidurile actuale recomandă chiar până la vârsta de 18 ani. Trebuie să menționăm că această profilaxie trebuie adresată și gravidei pentru că perioada de achiziție, de mineralizare a scheletului începe intrauterin.”

Vitamina D nu se află din abundență în alimentele pe care le consumăm. Ea este sintetizată prin expunerea la soare. Cea mai mare parte a vitaminei D o preluăm din expunerea la soare şi din multivitamine.

    Distribuie acest articol

    Articolul precedent

    Rămân fără bani dacă nu folosesc Tumor Board-ul

    Articolul următor

    Ne mai lipsesc 2 molecule pentru a avea gama de vârf în oncologie

    Articole în trending