Oxigenoterapia hiperbară, neinclusă în tratamentul anti-COVID

Oxigenoterapia hiperbară, neinclusă în tratamentul anti-COVID. După moartea cântărețului Petrică Mîţu Stoian, Ministerul Sănătății a făcut precizarea că acest tip de terapie nu este aprobată pentru că nu există studii pertinente care să dovedească eficiența ei.

“Promovarea agresivă este periculoasă”

Reprezentanții Ministerului Sănătătii precizează într-un comunicat de presă că, în luna aprilie 2021, a fost aprobat Protocolul de Medicină Fizică și de Reabilitare post-COVID-19 elaborat de Comisia de specialitate Medicină Fizică și Reabilitare post-COVID-19.

Ministerul Sănătății: “În ceea ce oxigenoterapia hiperbară, reprezentanții Comisiei de Medicină Fizică și de Reabilitare a Ministerului Sănătății au decis neincluderea acestei terapii în protocolul de tratament, având în vedere că, în prezent, nu există studii pertinente care să dovedească eficiența în COVID-19. Singura mențiune privind camera hiperbară în cadrul Protocolului de medicină fizică și de reabilitare post-COVID-19 se află la secțiunea alte posibile dotări suplimentare ale unui centru de excelență în recuperare fizică.”

Într-o adresă către Ministerul Sănătății specialiștii în Medicină Fizică și Reabilitare consideră “periculoasă promovarea agresivă prin toate canalele a oxigenoterapiei hiperbare, procedură adesea ridicată la rang de panaceu. Se denaturează astfel atenția pacientului, dar de multe ori și a medicului, de la complexitatea afecțiunii COVID-19, de la complicațiile sale, care sunt respiratorii, cardiace, musculoscheletale, neurologice, etc.”

Oxigenoterapia hiperbară, neinclusă în tratamentul anti-COVID

De asemenea, reprezentanții Ministerului Sănătății au precizat că nici Normele Contractului-Cadru în vigoare nu decontează pentru asigurați o astfel de procedură.

Ministerul Sănătății: “În ceea ce privește pregătirea cadrelor medicale care au competențe de a executa procedurile destinate acestei terapii, conform Ordinului ministrului Sănătății nr. 418/2005, medicii specialişti şi primari confirmaţi în specialităţi clinice medicale și medicii de familie pot accesa programele  de studii complementare în vederea obţinerii unui atestat de studii de complementare în medicină hiperbară. Conform Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România, autoritatea competentă în domeniu, pentru a fi introduse pe piață, camerele hiperbare trebuie să poarte marcaj CE, la fel ca orice dispozitiv medical. Acest demers reprezintă dovada derulării procedurilor de evaluare ale conformității produselor. Dispozitivele medicale de clasa 1 sunt introduse pe piață sub responsabilitatea producătorului care solicită evaluarea conformității acestora unui organism notificat.”

    Distribuie acest articol

    Articolul precedent

    EMA a aprobat două noi medicamente împotriva COVID-19

    Articolul următor

    A fost diagnosticat primul caz cu gripă din acest sezon

    Articole în trending