EMA a aprobat două noi medicamente împotriva COVID-19. Este vorba de tratamente pe bază de anticorpi monoclonali cu rezultate promițătoare dacă sunt utilizate în stadiile incipiente ale bolii.

Ronapreve și Regkirona folosite în stadiile incipiente

Potrivit specialiștilor, tratamentele au rezultate promițătoare dacă sunt utilizate în stadiile incipiente ale bolii și sunt pe bază de anticorpi monoclonali antivirali.

Comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides: “Facem un pas important înainte către obiectivul pe care ni l-am propus de a autoriza până la cinci tratamente noi în Uniunea Europeană înainte de sfârșitul anului. Vaccinarea rămâne în continuare cheia combaterii COVID-19, pentru protecția împotriva infecției, spitalizării, decesului și a consecințelor pe termen lung ale bolii. Deși UE are una dintre cele mai ridicate rate de vaccinare din lume, cetățenii continuă să se îmbolnăvească și să aibă nevoie de tratamente sigure și eficace pentru a combate infecția și a îmbunătăți nu numai perspectivele de recuperare mai rapidă, ci și cele de supraviețuire.”

EMA a aprobat două noi medicamente împotriva COVID-19

De asemenea, oficialul European a precizat că statele member sunt srpijinte în vederea accesului la medicamente.

Comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides: “Statele membre pot deja să recurgă la contractul nostru pentru 55.000 de tratamente cu Ronapreve. EMA evaluează în prezent alte șase medicamente care ar putea primi autorizația în curând, cu condiția ca datele finale să demonstreze calitatea, siguranța și eficacitatea lor.(…) Progresul pandemiei în întreaga UE arată cât de fragilă este încă situația și cât de important este ca pacienții afectați de COVID-19 să aibă acces la tratamente sigure și eficace. Însă această evoluție demonstrează și mai mult faptul că trebuie să continuăm campania de vaccinare, în special în statele membre cu rate de vaccinare scăzute.”