Oficial, avem epidemie de gripă. Este anunțul de ultimă oră făcut de Ministerul Sănătății. Specialiștii au luat această decizie pentru că în ultima săptămână a fost raportat un număr aproape dublu de gripe clinice comparativ cu săptămâna precedentă.

Măsurile luate de autorități

Activitatea gripală a evoluat cu intensitate înaltă, cu extindere națională. Numărul de cazuri de gripe clinice s-a dublat față de săptămâna precedentă. În aceste condiții, specialiștii epidemiologi au constatat o evoluție epidemică a gripei și au declarat epidemie.

Ministerul Sănătății: “În această perioadă, este recomandată limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în special în secțiile cu risc. Realizarea triajului epidemiologic al personalului medico-sanitar, refacerea stocurilor de medicatie antivirală și a stocurilor de echipamente de protecție. Ministerul Sănătăţii reaminteşte populaţiei că, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor  pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă.”

Reprezentanții ANMDM dau asigurări că avem stocuri suficiente de medicamente antivirale.

Oficial, avem epidemie de gripă

Specialiștii atrag atenție populației să evite automedicația și recomandă consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa. Acesta poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare, precum și izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă semne de gripă. Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenție și se recomandă, în continuare, vaccinarea antigripală. De mâine, cele 35 de mii de doze de vaccin nou achiziționate vor ajunge la direcțiile de sănătate publică. De săptămâna viitoare, medicii de familie vor putea începe imunizarea pacienților cu risc ridicat de îmbolnăvire.

Recomandări pentru spitale

În această perioadă, este recomandată limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în special în secțiile cu risc. De asemenea, trebuie realizat triajul epidemiologic zilnic pentru personalul medico-sanitar si auxiliar. Dacă sunt depistați bolnavi trebuie scoși temporar din colectivitate. Este necesar purtarea echipamentului de protectie adecvat  de către vizitatori și personalul medical. De asemenea, pacienții care ajung la UPU trebuie să poarte măști. Nu vor da jos echipamentul de protecție nici pe traseul de la UPU la salon și nici când părăsește salonul de izolare/grupare. Ministerul Sănătății solicită unităților sanitare care internează cazuri de infecții respiratorii acute refacerea urgentă a stocurilor de antivirale și refacerea urgentă a stocurilor de echipament de protecție. De asemenea, reprezentanții MS cer refacerea urgentă a stocurilor de săpun lichid, prosoape de hârtie, antiseptice și dezinfectante, pentru o igienă riguroasă a mâinilor și a suprafețelor, respectarea protocoalelor de management al cazului de gripă, inclusiv severă, al contacților și al focarelor, precum și instituirea terapiei antivirale imediat dupa internare tuturor pacienților care prezinta tablou clinic compatibil cu gripa, fara a astepta rezultatul de laborator.