O cojiță la nivelul scalpului poate fi psoriazis. Medicii dermatologi atrag atenția că orice leziune nouă, oricât de nesemnificativă ar părea trebuie să ne trimită la un consult. De altfel, 5 la sută dintre români suferă de această boală și mai mulți nu știu că o au.

Care sunt simptomele psoriazisului?

Printre cele mai comune simptome se numără: leziuni roşii, inflamate, la nivelul pielii, cu forme şi dimensiuni variate, bine delimitate. Pot fi și cruste alb-sidefii la nivelul leziunilor, care se detaşează cu uşurinţă, piele uscată, senzaţie de mâncărime, iritaţie sau arsură. Zonele pe care apar de obicei leziunile sunt coatele, genunchii, scalpul, regiunea lombară a spatelui.

Secretarul General al Societăţii Române de Dermatologie, Dr. Alin Nicolescu: “Orice leziune nouă care apare, orice cojiță cât  de mică și care apare în general în zonele expuse. În zona scalpului, de exemplu, apar 2 cojițe și oamenii spun că au făcut mătreață. Mătreața aia s-ar putea să fie un psoriazis. Un cot mai rugos. Oamenii spun că au stat în cot și au făcut ceva, dar poate fi un debut de psoriazis. O unghie cu două puncte ca și când te-ai fi înțepat. Sau cu două dungi transversale sau longitudinale, care par banale. La cea mai mică leziune care apare nouă trebuie să mergem la dermatolog.”

O cojiță la nivelul scalpului poate fi psoriazis

În anumite cazuri, psoriazisul se poate extinde şi la nivelul unghiilor sau palmelor sau pe oricare regiune corporală.  Este cea mai importantă boală cronică netransmisibilă, după diabet, cancer, bolile cardiovasculare sau respiratorii. Boala netratată afectează nu doar pielea, ci şi alte organe, ducând frecvent la complicaţii.

Secretarul General al Societăţii Române de Dermatologie, Dr. Alin Nicolescu: “Diagnosticat la timp, un pacient cu psoriazis poate să ducă o viață normală. (..)  Tratamentul este administrat doar la recomandarea medicului, care constă de la tratamente locale până la cele mai noi soluții de tratament biologic.(…) Tratamentele sunt accesibile, sunt compensate, multe dintre acestea fiind gratuite.”

Psoriazisul este o afecţiune cutanată cronică, ce apare pe un fond genetic, sub influenţa anumitor factori declanşatori. Boala afectează în proporţii egale femeile şi bărbaţii, vârsta medie de debut fiind în general situată în intervalul 15-30 de ani. Dar ea poate  să apară la orice vârstă, inclusiv la copii. Cauzele exacte ale psoriazisului nu sunt cunoscute. Este însă confirmat faptul că boala este legată de sistemul imunitar. Există o predispoziţie genetică de a dezvolta această afecţiune, iar stresul mental şi emoţional este un factor important care determină exacerbarea bolii.