Medicii români au făcut transplanturi simultane plămâni-ficat. Doi pacienți au fost transplantați concomitent aseară cu plămân, respectiv ficat la Spitalul “Sfânta Maria” din Capitală.

Premieră medicală în România

Este pentru prima dată în lume când un spital mic, sub 300 de paturi, reușește o astfel de performanță, se arată într-un comunicat al unității medicale. Echipa profesorului Narcis Copcă este, deja, la cel de-al 7-lea transplant de plămâni.

Ieri, La Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu a avut loc o intervenție chirurgicală complexă de prelevare de organe de la o pacientă în vârstă de 38 de ani, aflată în moarte cerebrală. Aceasta fusese victima unui accident de circulație. Decizia familiei de a dona organele pacientei a salvat alte cinci vieți.

Medicii români au făcut transplanturi simultane plămâni-ficat

La prelevarea de  organe au participat echipe de medici de la Spitalul Clinic Sfânta Maria,  de la Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj și din Croația – Klinička bolnica Dubrava. Echipa de la Spitalul Clinic Sfânta Maria din București, coordonată de dr. Dragoș Chiriță a prelevat ficatul și plămânii. La Cluj au ajuns rinichii, iar în Croația cordul. A fost recoltată și  corneea de către o echipă de medici din Sibiu.

Peste 5.000 de români așteaptă, în acest moment, o a doua șansă la viață pe listele pentru transplant. Reprezentanții asociațiilor de pacienți au susținut întotdeauna că sunt alte câteva mii care nu sunt pe liste și care ar avea nevoie de un transplant.