Moașele nu își pot face meseria în România. Chiar dacă avem de ani buni legea practicării profesiei de moașă nu avem normele de aplicare pentru acest act normativ.

Sunt necesare 11 mii de moașe

Sunt mai bine de 10 ani de când moașele așteaptă normele de aplicare pentru această lege astfel încât să își poată face meseria.

Moașă independentă, Vania Limban: “Nu există adresabilitate, pentru că nu avem norme de practică. Nu avem locuri unde să lucrăm și nici măcar absolventele acestei facultăți nu pot să se ducă să lucreze în Uniunea Europeană. Și asta pentru că nu se respectă în curicula acestor universități asistarea celor 40 de nașteri care sunt impuse. (…) Absolventele facultăților, în zilele noastre, vreau să vă spun că nu au unde să lucreze, pentru că, deși Ministerul Sănătății a promis încă din 2007 că va scoate posturi pentru moașe, nu a scos posturi pentru moașe.”

Moașele nu își pot face meseria în România

Vania Limban spune că nici măcar autoritățile nu știu ce înseamnă o moașă și ce face ea. Cei mai mulți spun că daca avem asistente și medici ginecologi nu mai aveam nevoie de moașe.

Moașă independentă, Vania Limban: “Avem nevoie de 11.000 de moașe în România, noi avem doar 750 licențiate. Cum o să le obținem în viitor altfel decât dacă într-adevăr chiar luăm atitudine?”

Având în vedere că nu sunt locuri în spitale pentru moașe nimeni nu se mai înghesuie să facă această specializare. Cele mai multe dintre moașele cu diplomă au plecat în țările nordice. Acolo, gravidele sunt obișnuite să nască acasă cu moașa și nu la spital.  Pe de altă parte, în aceste țări mortalitatea infantilă este extrem de scăzută. România ocupă un loc fruntaș în Uniunea Europeană la decesele în rândul copiilor.