Primul centru de simulare pentru pregătirea asistenților. Vor putea face cursuri de învățare și aprofundare de la resuscitarea pulmonară până la spălatul corect pe mâini. Și asta în condițiile în care încă avem asistente medicale care au mâinile pline de bijuterii și unghii false, chiar dacă acest lucru nu este permis.
23 de mii de asistenți și moașe vor putea veni la cursuri
Asistent medical generalist, Ela Gorgonețu: „Din păcate este o tară a noastră în sistemul sanitar. Femeile sunt cochete și uită că fac parte din personalul medical și ar trebui să nu poarte bijuterii. În unele spitale sunt sancționate. Există un departeament de control epidemiologic în fiecare spital, care ar trebui, teroretic, și sunt unele spitale în care se întâmplă, să meargă din department în department și să verifice. Să verifice dacă asistenții medicali poartă unghiile tăiate scurt și fără lac și fără unghii false, fără bijuterii pe mâini. Singura bijuterie admisă este verigheta. Trebuie să controleze mâinile și iau probe”.
Vicepreședinte OAMGMAMR București, Daniela Stan: “Ne așteptăm ca ei să aibă o practică mai sigură, să știe care le sunt responsabilitățile, să și le asume. În sistemul de sănătate vor apărea erori, sunt erori, asta este. Nu putem să spunem că suntem noi singura țară în care am auzit de erori în sistemul de sănătate. (…) Numărul aistenților medicali este triplu față de al medicilor sau oricăror alt specialist din sănătate”.
Specialiștii spun că aici poate fi organizată o paletă largă de cursuri. Cursuri de resuscitare cardio-pulmonară, efectuarea de electrocardiograme, de reducere a infecţiilor asociate asistenţei medicale, un program de manevrare şi mobilizare în siguranţă a pacienţilor și administrarea medicamentelor. Vor face și cursuri pe zona de managementul durerii acute şi a durerii cronice. De asemenea, recoltarea probelor biologice, igiena şi confortul pacientului, alimentaţia omului sănătos şi bolnav, managementul cateterelor venoase periferice, aplicaţii practice pe naşterea fiziologică, îngrijirii nou-născutului şi mai ales a nou-născutului prematur.
Primul centru de simulare pentru pregătirea asistenților
Preşedintele OAMGMAMR filiala Bucureşti, Carmen Mazilu: “Avem tot felul de device-uri medicale pentru stabilirea volumului lichidelor administrate, avem infuzomate, seringi automate. (…) Pe manechin poţi să greşeşti cât vrei, poţi să exersezi cât vrei, până când înveţi şi stăpâneşti foarte bine tehnica corectă. Am dezvoltat acest centru pentru că am simţit nevoia să facem şi partea aplicată foarte intens”.
Centrul este dezvoltat pe două etaje, respectiv etajul doi şi etajul trei însumând 540 de metri pătraţi, din care sala de simulare are aproximativ 100 de metri pătraţi. Grupele de cursanţi nu vor depăşi 20 de persoane, iar fiecare participant va avea posibilitatea să exerseze pe manechin. Centrul se află în strada Avrig din Capitală.