După o intervenție de 6 ore, medicii esteticieni au reușit să îi redea zâmbetul unui tânăr de 28 de ani, care suferea de paralizie facială. Specialiștii au folosit simultan – în premieră medicală – trei surse de nerv, prin combinarea a două tehnici de specialitate – babysitter și cross-face.

“Reconstrucția facială utilizând simultan tehnicile babysitter și cross-face ne permite să inervăm surse multiple de nervi faciali, astfel încât să oferim pacientului un rezultat îmbunătățit, cât mai apropiat de mimica naturală a feței. În acest caz, deoarece tânărul nostru pacient s-a prezentat la o consultație după aproximativ șase luni de la instalarea paraliziei, intervenția trebuia efectuată cât mai rapid, altminteri existând riscul atrofierii musculaturii faciale. În cadrul intervenției am reușit să utilizăm trei nervi donori diferiți, ceea ce înseamnă că pacientul va beneficia de o mișcare a feței din mai multe surse, nu doar dintr-una singură, cum se întâmplă în cazul procedurii clasice de cross-face,” a declarat dr. Dragoș Zamfirescu, coordonatorul echipei de chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă.

Medicii spun că cea mai importantă zonă pentru reconstrucție, din punct de vedere funcțional și estetic este complexul muscular buco – zigomatic, care este responsabil de zâmbet și de tonusul obrajilor.