S-a deschis primul heliport medical din București. De astăzi, toți pacienții aduși cu elicopterul la Spitalul Universitar vor ajunge în cel mai scurt timp pe mâinile medicilor de la Unitatea de Primiri Urgențe.

Minutele care fac diferența dintre viață și moarte

Heliportul Spitalului Universitar a fost construit pe blocul operator. Elicopterele medicale au două culoare de zbor, inclusiv pe timp de noapte și în acest fel vor putea ateriza indiferent de momentul zilei. Cazurile vor fi preluate imediat de medicii spitalului.

Comandor Romeo Lupu: “Este modelul folosit în Marea Nordului la exploatările petroliere. Platforma este înconjurată de o plasă de siguranță împotriva căderilor accidentale a personalului. Este echipat cu instalație de balizaj pentru timp de noapte. Heliportul are o instalație de stingere a incendiilor indeopendentă de orice instalație a spitalului. Trebuia găsită o soluție pentru ca pacientul care a ajuns cu elicopterul să ajungă la UPU. Există un lift care era prea departe și nu avea o legătură directă cu UPU. Atunci s-a găsit soluția construirii unui alt lift într-o clădire alăturată cu un regim de înălțime mai mic.”

S-a deschis primul heliport medical din București

Spitalul Universitar este cel mai solicitat spital de urgență din București.

Managerul Spitalului Universitar de Urgență din București, dr Adriana Nica: “ În 2018, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Universitar au fost transferați cu elicopterul peste 200 de pacienți din toată țara. Fiecare secundă este vitală în salvarea acestor oameni. Noul heliport ne va permite să preluăm și mai multe cazuri grave care vor putea beneficia de îngrijiri medicale. Este un proiect de succes care stabilește un nou standard de performanță în sistemul sanitar românesc.”

SUUB este unul dintre cele mai mari spitale de urgență din România de grad IA. Are în structura sa peste 45 de secții și compartimente în specialitățile medicale și chirurgicale. Anual aici sunt îngrijiți peste 55.000 de bolnavi în spitalizare continuă și peste 60.000 de bolnavi în spitalizare de zi.  Consulturile în UPU și Ambulatoriul integrat depășesc pe an 300.000 de pacienți. Este primul spital din București și al doilea din țară, după Spitalul de Urgență din Oradea, care are heliport.

Valoarea investiției se ridică la aproape un milion de euro, iar suma a fost oferită integral, ca sponsorizare, de o firmă de pariuri.