Lămpile UV nu sunt recomandate pentru dezinfecția în școli și nici pentru uz casnic, spun specialiștii Ministerului Sănătății. Radiațiile UV sunt cancerigene și din acest motiv nu este indicat ca dispozitivele să fie folosite în încăperi în care se află persoane.
De se este periculoasă folosirea lămpilor UV de către personal neinstruit?
Se atrage atenția că aceste lămpi pot fi folosite în siguranță numai de către personal calificat și instruit în acest sens.
Ministerul Sănătății: “Lămpile UV nu sunt recomandate pentru dezinfecția în școli sau pentru uz casnic. Radiațiile UV sunt cancerigene (pot produce cancer de piele) și pot produce cataractă, conjuctivite sau alte reacții la nivelul ochilor, motiv pentru care este contraindicat să fie folosite în încăperi în care sunt persoane și este contraindicat să fie folosite pentru dezinfecția mâinilor. De asemenea, ozonul produs de lămpile UV este dăunător pentru căile respiratorii, fiind un puternic iritant, și poate produce crize de astm la persoanele astmatice. Din aceste motive, nu se recomandă folosirea lor de utilizatori casnici, ci doar de personal calificat și instruit în acest sens.”
Lămpile UV nu sunt recomandate pentru dezinfecția în școli
Drept urmare, specialiștii nu recomandă folosirea acestor dispozitive pentru dezinfecția sălilor de clasă.
Ministerul Sănătății: “Lămpile UV sunt, în esență, becuri speciale pline cu vapori de mercur care, odată expuși unui curent electric, produc radiație ultravioletă care distruge germenii direct, prin distrugerea ADN-ului și a ARN-ului acestora, și indirect, prin producerea de ozon. Astfel de lămpi sunt folosite în spitale și în laboratoarele medicale pentru a steriliza anumite încăperi sau zone, însă nu trebuie utilizate ca unică metodă de dezinfecție. În ceea ce privește activitatea radiației UV față de virusuri, mai multe studii au demonstrat că aceasta poate distruge virusuri gripale, adenovirusuri, coronavirusuri etc., atât de pe suprafețe, cât și din aer, atât prin alterarea materialului lor genetic, cât și prin alterarea proteinelor de suprafață, virusurile fiind astfel inactivate.”
