Atenție la utilizarea dezinfectanților de către copii! Medicul primar de terapie intensivă, Radu Țincu, spune că cele mai mari pericole ale începutului de an școlar sunt igiena, aglomerația și… dezinfectanții.

scris de Cristina Oană

Care sunt pericolele începerii anului școlar?

Medicul afirmă că o atenție deosebită trebuie acordată utilizării dezinfectanților. Dezinfectanții achizionați de școli trebuie să fie avizați de Ministerul Sănătății.

Medic primar Terapie Intensivă, secția Toxicologie a Spitalului de Urgență Floreasca, dr. Radu Țincu: “Utilizarea lor în dispensere face necesară afișarea prospectului în imediata vecinătate a dispozitivului, astfel încât informații esențiale despre conținut să fie disponibile. Dezinfectanții se utilizează doar așa cum este menționat în prospect. Nu se vor folosi alte substanțe dezinfectante, de suprafețe sau de menaj, pentru tegumente. Având în vedere prezența alcoolului etilic, dar mai ales concentrația acestuia, utilizarea acestor substanțe se va face numai la nivelul mâinilor. În special la copii, dacă se vor aplica dezinfectante pe o suprafață extinsă a corpului poate să apară absorbția cutanată a alcoolului și chiar manifestări de intoxicație alcoolică. Nu este recomandat să inspirăm vaporii de alcool degajați. Unii dezinfectanți conțin și alte substanțe chimice care pot determina bronhospasm la persoanele cu hiperreactivitate bronșică sau astm.”

Specialistul este de părere că școala trebuie să înceapă în format fizic, însă este nevoie de multă atenție și implicare din partea tuturor. Până la începerea anului școlar părinții trebuie să își antreneze copii cu privire la respectarea măsurilor sanitare.

Atenție la utilizare dezinfectanților!

Medic primar Terapie Intensivă, secția Toxicologie a Spitalului de Urgență Floreasca, dr. Radu Țincu: “Copii nu trebuie să folosească în exces substanțele dezinfectante, având în vedere sensibilitatea cutanată a acestora. . Apariția unor reacții locale de tip alergic sau inflamator este posibilă. În acest caz schimbarea tipul de dezinfectant poate reprezenta o alternativă. Dacă simptomatologia persistă este necesar un consult medical și elaborarea unui tratament. Spălatul cu apă și săpun reprezintă cea mai bună alternativă. Singură soluție viabilă pentru începerea anului școlar este responsabilitatea și vigilența tuturor. În absența aplicării măsurilor sanitare cu maximă seriozitate, bucuria începerii anului școlar va fi știrbită de apariția unor focare la nivelul școlilor. În cazul unei situații degenerate este posibilă suspendarea cursurilor dacă nu la nivel național, cel puțin regional sau local. Dar dincolo de aceste restricții cu toții ne dorim ca și cei mici să își desfășoare orele în siguranță. Siguranța copiilor la școală va reprezenta siguranță comunității și a familiei din care aceștia fac parte.”

În toată această nebuloasă există cel puțin a rază de speranță. Studiile publicate până în prezent ne arată faptul că cei mici nu dezvoltă forme severe de Covid-19. Există o proporție extrem de redusă de copii care au avut nevoie de terapie intensivă în momentul în care s-au contaminat cu Sars-Cov-2. De asemenea mortalitatea în rândul copiilor este foarte redusă. Privind aceste date putem concluziona că deschiderea școlilor este sigură din perspectiva copiilor. Însă elementul de îngrijorare este reprezentat de riscul că un copil asimptomatic contaminat cu noul coronavirus să îl poată transmite în comunitatea din care face parte sau familiei.