Institutul Cantacuzino va relua producția de vaccin antigripal. Reprezentanții Institutului spun că s-a început pregătirea profesională a personalului de specialitate în vederea producerii vaccinului antigripal.

Vor putea începe realizarea loturilor experimentale

Potrivit reprezentanților Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, personalul învață procedurile și etapele de producție. Ei vor face primele teste pe substrat biologic, în vederea realizării loturilor experimentale, necomerciale, de vaccin gripal.

Secretarul de stat pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, Mihai Dan Chirică: „Trebuie să ne asumăm răspunderea pentru acest proces ireversibil, la finalul căruia să readucem Institutul Cantacuzino la statutul de producător de vaccin gripal. Obiectivul nostru este să facem tot ce e posibil pentru a asigura independența țării în acest domeniu. Și, astfel, să fim mult mai bine pregătiți pentru a face față unor situații de risc epidemiologic. De aceea, reluarea producției de vaccinuri la Institutul Cantacuzino, în cel mai scurt timp posibil, este o datorie în primul rând față de români.”

Institutul Cantacuzino va relua producția de vaccin antigripal

Procesul de instruire va avea caracter continuu, până la atingerea nivelului de performanță necesar. Acesta va fi coordonat de specialiști ai institutului.

De la începutul acestui an, 100 de posturi de cercetător, medic, biolog, biochimist, farmacist, inginer și personal administrativ au fost scoase la concurs de Institutul Cantacuzino. Ministerul Apărării Naționale a alocat peste 40 de milioane de lei pentru modernizarea zonelor de producție ale institutului. S-au achiziționat noi echipamente de înalt nivel tehnologic și s-a reabilitat și consolidate infrastructura existentă.

Celebrul vaccin anti-gripal românesc nu se mai produce din anul 2012. Potrivit fostului ministru al apărării, producţia de vaccinuri ar urma să fie reluată la Institutul Cantacuzino, la o unitate de producţie nou construită şi în baza unui parteneriat cu o companie farmaceutică. Până acum la Institut s-a reluat producția celui mai cunoscut supliment alimentar antioxidant brevetat în România, SOD NATURAL. Este un  preparat unic în țară, obținut din orz verde, cultură proprie, cu un conținut ridicat de fitonutrienți. Acesta este cunoscut pe plan național și internațional pentru capacitatea sa de a contracara efectele radicalilor liberi de oxigen implicați în îmbătrânirea celulară, dezvoltarea bolilor inflamatorii și de iradiere.