Infecțiile urinare, diagnosticate cu telefonul. Oamenii de știință au dezvoltat un test prin care pot fi diagnosticate infecțiile de tract urinar cu ajutorul camerei unui smartphone.

Diagnosticul poate fi pus în 25 de minute

Inginerii biologi de la Universitatea din Bath, Marea Britanie spun că acest test poate detecta bacteria E.coli în probe de urină în cel mult 25 de minute. E.coli este prezentă în circa 80 de procente din cazurile de ITU, iar detectarea acesteia implică utilizarea tratamentelor cu antibiotice.

Departamentul pentru Inginerie Chimică de la Universitatea din Bath, dr. Nuno Reis: “’În prezent, infecţiile bacteriene în UTI sunt confirmate prin testarea microbiologică a unei probe de urină. Metoda este exactă, dar necesită mult timp, chiar şi câteva zile. Testul este mic şi portabil. Drept urmare are un potenţial major pentru a fi utilizat în medii de îngrijire primară şi în ţările în curs de dezvoltare. Sperăm că prin oferirea profesioniştilor din domeniul medical a acestei capacităţi de a include sau exclude anumite afecţiuni. Le va permite să trateze mai rapid pacienţii şi să ia decizii mai bune în ceea ce priveşte prescrierea antibioticelor.”

Infecțiile urinare, diagnosticate cu telefonul

Cum funcționează testul? Practic, o mostră de urină este trecută printr-o micro-bandă de plastic ce conţine un anticorp care poate recunoaşte celulele bacteriene E.coli. În cazul în care bacteria este prezentă în mostră, anticorpii vor adera la acesta şi nu vor permite trecerea prin secţiunea benzii de plastic. Se adaugă apoi o enzimă pentru a provoca o schimbare de culoare ce poate fi detectată de camera unui smartphone. Concentraţia de E.coli din eşantion este evaluată prin analizarea unei imagini realizată de camera telefonului. Testul a fost prezentat în jurnalul ştiinţific Biosensors and Bioelectronics.