Suntem “campioni” la bacteriile rezistente la antibiotice. Raportul Centrului European pentru Controlul Bolilor vorbește despre opt specii bacteriene invazive care răspund tot mai greu la tratamentul cu antibiotice. Aflați din material care sunt acestea.

Ce tipuri de bacterii au prins rezistență în fața antibioticelor?

Specialiștii europeni arată că este vorba despre Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Acinetobacter spp, Streptococcus pneumoniae Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis și Enterococcus faecium. Toate aceste tipuri de bacterii au prins o rezistență incredibilă în fața tratamentului cu antibiotic. Asta pentru că, spun medicii, românii iau aceste tipuri de medicamente și pentru o banală viroză. Dacă nu sunt prescrise de medic, oamenii le cer sau le iau de la farmacie destul de ușor.

Cea mai crescută rată este a cazurilor de Pseudomonas aeruginosa rezistente la piperacilină +/-tazobactam, la aminoglicozide sau la carbapeneme. De asemenea, nu stăm bine nici la numărul de cazuri de infecții cu Streptococcus pneumoniae rezistent la penicilină, precum și la cel al Staphylococcus aureus rezistent la meticilină (MRSA).

Suntem “campioni” la bacteriile rezistente la antibiotice

Dacă vorbim despre Stafilococul auriu, acesta este rezistent la meticilină (MRSA) în proporție de 43 de procente față de media europeană de 16,4%.

57,4% dintre probele care prezentau Klebsiella pneumoniae erau rezistente la fluorochinolone cu mult peste media Uniunii Europene care este de numai 31,6 procente.

A fost calculate și proporția cazurilor de acinetobacter spp rezistent la fluorochinolone. La noi vorbim despre un procent covârșitor de 88,1%, față de 36,2% media europeană. Bacteria rezistentă la aminoglicozide este  80% în cazul României, față de 31,9% în Europa.

În fiecare an, peste 670.000 de infecții se înregistrează în Uniunea Europeană din cauza bacteriilor rezistente la antibiotice. Specialiștii spun că 33.000 de decese sunt consecința acestui tip de infecții.