Infecția cu noul coronavirus, depistată în câteva minute

Infecția cu noul coronavirus, depistată în câteva minute. În curtea Spitalului de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș” a fost instalat un computer tomograf, dotat cu modul de inteligenţă artificială, care îi ajută pe medici să depisteze eventualele cazuri de infecție.

Medicii fac triajul pacienților cu ajutorul acestui aparat

Aparatul a fost achiziționat de Primăria Capitalei și funcționează într-un container în curtea unității medicale. Practic, toți pacienții care vin la spital trebuie să treacă pe aici pentru triaj.

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș”, prof. dr. Emilian Imbri: “Acest aparat reprezinta pentru noi un triaj. El este așezat în curtea spitalului, într-un container special. Practic, bolnavul nu mai trebuie să ajungă în Camera de gardă unde să fie întrebat, să se aştepte un rezultat de analize.(…) Avem un număr de 1.600 de internaţi în spital, dintre care 980 au plecat de aici vindecaţi. O parte s-au negativat şi nu a fost nevoie să se interneze şi o parte mai sunt încă internaţi.”

Infecția cu noul coronavirus, depistată în câteva minute

Potrivit specialiștilor, toată scanarea cu acest aparat durează aproximativ un minut, iar cantitatea de iradiere este redusă cu 70 de procente. Cu ajutorul lui se pot face câteva teste pe zi.

Directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș”, dr. Simin Florescu:  “Ansamblul Mobil Computer Tomograf (CT) detectează existența unor leziuni pulmonare specifice COVID-19, evaluează riscul de predicție a pneumoniei și măsoară leziunile. Este important de menționat că după fiecare pacient scanat, aparatul realizează o dezinfecție, utilizând lămpi ultraviolete”.

Acest computer tomograf de ultimă generație poate fi utilizat și pentru alte tipuri de examinări CT, diferite de cele pulmonare. El a costat 1 milion de euro. Un aparat similar funcționează și în curtea Spitalului Matei Balș.

Distribuie acest articol

Articolul precedent

Care este riscul de contaminare cu SARS-COV-2 din apa mării?

Articolul următor

Cheltuieli de carantină decontate pentru personalul medical infectat care nu necesită internare

Articole în trending