Imunizarea este necesară, dar nu avem vaccinuri. Medicii spun că este bine să ne vaccinăm împotriva virusului gripal în lunile orctombrie și noiembrie. Din păcate, serul nu se găsește nici în farmacii și nici la medicii de familie.

500 000 de doze sosesc pe 10 noiembrie

Ministrul Sănătății, Victor Costache, spune că cea de-a doua tranșă de vaccin antigripal va fi livrată pe 10 noiembrie. Ultima tranșă urmează să sosească la începutul lunii decembrie.

Ministrul Sănătății, Victor Costache: “Vom încerca să optimizăm acest sistem şi la anul să nu mai vorbim de o criză a vaccinului. Procedurile trebuie demarate din timp şi nu trebuie să ajungem în situaţia asta şi, evident, cei responsabili să înveţe din greşelile care s-au făcut.”

Medicii de familie nu au, în acest moment, vaccinul antigripal în cabinete. Prima tranșă care a sosit în octombrie a fost insuficientă și s-a epuizat imediat. De asemenea, vaccinul nu se găsește nici în farmacii.

Imunizarea este necesară, dar nu avem vaccinuri

De cealaltă parte, specialiștii spun că perioada ideală pentru vaccinare este octombrie – noiembrie.

Președintele Societății Române de Microbiologie, prof. dr. Alexandru Rafila: “ E prima dată în România când avem de ales între două tipuri de vaccin. Vaccinul injectabil de poate administra începând cu vârsta de 6 luni, există această formă, sau de la 3 ani o altă formă de vaccin injectabil. Este un vaccin inactivat, omorât , deci nu conține virusuri vii sau forma care se administrează intranasal oarecum imită infecția și dă inclusive o imunitate de tip local. Este un vaccin aprobat de curând și în Uniunea Europeană și care se folosește de circa 10 ani în SUA. El se adresează copiilor cu vârsta între 2 și 18 ani. Toate legendelșe legate de îmbolnăvirile de după vaccinare nu au nici un fel de susținere în studiile clinice care s-au făcut.“

La medicii de familie, vaccinul este administrat gratuit categoriilor considerate cu risc. Este vorba despre  persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, bolnavii cronici de orice vârstă, femeile însărcinate sau copii.