Vaccinurile antigripale ar trebui compensate pentru copii. Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a dat publicității un proiect pilot prin care se propune compensarea serului pentru copiii cu vârste între 6 luni şi 5 ani. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății copiii sunt categorie vulnerabilă.
Copiii nu beneficiază de vaccinare antigripală în mod gratuit
Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila: ” Propunerea noastră este să încercăm să introducem ca un soi de pilot, la copiii între 6 luni și 5 ani un sistem de rambursare a vaccinului antigripal. (…) Există un studio făcut pentreu creșterea accesibilității legate de vaccinare și o propunere să includem, initial, ca să vedem cum merge copiii cu vâsta între 6 luni și 5 ani. Bineînțeles numai părinții care doresc să își vaccineze copii. Și asta pentru că este una dintre categoriile recomandate de OMS, nu este o invenție a noastră. (…) Acest vaccin trebuie introdus pe o listă a medicamentelor compensate.”
Specialiștii propun ca prescripţia vaccinului să fie făcută pe un formular de reţetă compensată de către medicul de familie, de către medicul pediatru sau de către medicul de boli infecţioase.
Vaccinurile antigripale ar trebui compensate pentru copii
În România, campania de vaccinare a început pentru profesioniștii din sănătăte. La mijlocul lunii octombrie, medicii vor începe să îi vaccineze pe care care doresc.
Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila: ” Octombrie și noiembrie sunt lunile ideale pentru a ne vaccina. Sunt lunile care preced începerea sezonului gripal. Toată lumea se înghesuie să se vaccineze și se fac presiuni asupra Ministerului Sănătății să suplimenteze numărul de doze în ianuarie și februarie, când de fapt nu se mai poate face lucrul ăsta. Vaccinul se poate administra și atunci, nu e nici un fel de problemă. Nu mai e la fel de eficient pe de o parte și pe de altă parte producătorii nu mai au de unde să dea vaccin”.
Medicii atrag atenția că nici nu se pune problema ca cineva să se îmbolnăvească din cauza vaccinului antigripal.
Managerul Institutului de Boli Infecțioase “Matei Balș”, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel: “Gripa poate să omoare. (…) Avem nenumărate date cu privire la faptul că vaccinurile au salvat nenumărate vieți. (…) Se dorește vaccinarea cu patru valențe, împotriva a 4 tipuri de virusuri în așa fel încât acoperirea să fie maximal. Cine ar trebui să se vaccineze? Începând de la copilul mic până la adultul în vârstă. ”
“Pericolul pandemiei este extrem de mare”
Autoritățile internaționale sunt în alertă și spun că lumea nu este pregătită pentru o pandemie de gripă la nivel mondial.
Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila: ” Organizația Mondială a Sănătății a lansat un avertisment de curând. Nu suntem încă pregătiți la nivel global pentru o posibilă pandemie. Noi am tratat în derâdere pandemia din anul 2009-2010. Pericolul pandemiei este extrem de mare. (…) Viitoare pandemie, se extimează, că va face la nivel global între 50 și 80 de milioane de morți. Ceea ce este enorm. Iar PIB-ul global va scădea cu 5 procente. Este o cifră înfiorătoare. O astfel de scădere aruncă extrem de multe țări într-o recesiune care nu s-a mai întâmplat niciodată.”
Recomandarea OMS este să reuşim o acoperire vaccinală de peste 75% la categoria de vârstă peste 65 de ani, iar România a reuşit performanţa ca, în sezonul 2018 – 2019, să fi fost cea mai bună acoperire vaccinală din ultimii 10 ani, de 20%. La nivelul întregii ţări, acoperirea vaccinală nu depăşeşte probabil 8 – 9% la nivelul întregii populaţii.
Anul trecut au murit 199 de români din cauza gripei.