Avem nevoie de 144 de aparate de radioterapie. Ministrul Sănătății spune că în acest moment avem numai 32 de astfel de aparate funcționale.

Pacienții au nevoie, aparatele lipsesc

Sorina Pintea susține că până la finalul anului următor vor fi achiziționate 20 de acceleratoare liniare pentru radioterapie.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: „România are nevoie de 144 de aparate de radioterapie. Avem în acest moment 32 funcţionale. (…) Tratamentul bolnavului de cancer este un tratament complex și presupune un tratament multimodal, așa cum spun medicii. Asta înseamnă chimioterapie, radioterapie. Acest aparat se folosește pentru radioterapie. Din păcate, foarte mulți pacienți au nevoie de acest tip de procedură. În noiembrie, vor fi achiziționate prin programul Băncii Mondiale 10 aparate care vor fi montate în diverse locuri din țară. Iar anul viitor, încă 10 aparate. Toate aceste aparate vor fi instalate în spitale publice”.

Ministrul Sănătății a ținut să precizeze că două dintre cele 12 medicamente citostatice cu risc de discontinuitate au intrat miercuri în ţară.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: “Măsură pe care noi am propus-o respectiv suspendarea exporturilor pe o anumită perioadă considerăm că este cea mai bună . Categoric nu rezolvă problema în integralitate dar împreună cu o serie de alte măsuri cred că nu vom mai putea vorbi de dispariţia medicamentelor.”

Avem nevoie de 144 de aparate de radioterapie

La Spitalul Colțea a fost achiziţionat un aparatul de înaltă performanţă, un accelerator liniar pentru radioterapie. El a costat  1,5 milioane de euro și va putea fi folosit la începutul lunii noiembrie, după ce va primi avizul DSP şi CNCAN.

Acceleratorul liniar este un aparat de ultimă generație pentru administrarea radioterapiei. În timpul ședinței de iradiere, pacientul este întins pe masa specială, iar aparatul va administra doza de radiație stabilită. Tratamentul este nedureros. Cu ajutorul acestor aparate pot fi tratate tumori pulmonare, cele date de cancerul de sân, prostată și multe altele.