Guvernul a aprobat stimulentele pentru vaccinare. Persoanele care se imunizează cu schema completă vor primi tichete de masă în valoare de 100 de lei.

Loterii de vaccinare cu premii în bani

Reprezentanții Ministerului Sănătății au precizat ca voucherele vor fi acordate de îndată de Ordonanța va intra în vigoare. Tichetele vor fi distribuite în centrele de vaccinare,  în cabinetele medicilor de familie și ambulatoriile de specialitate. Cheltuielile vor fi suportate din bugetul Ministerului Sănătății. De asemenea, autoritățile vor organiza loterii de vaccinare cu premii în bani. Aceastea se vor acorda persoanelor imunizate cu schema completă, iar prima extragere va avea loc în octombrie 2021.

Ministerul Sănătății: “Tot ca măsură pentru stimularea vaccinării, va fi organizată o loterie care constă în acordarea de premii în bani persoanelor vaccinate cu schemă completă. Astfel, după emiterea certificatului de vaccinare, persoanele respective se pot înscrie pentru participarea la loterie pe site-ul certificat-covid.gov.ro, în cadrul căruia Serviciul de Telecomunicații Speciale va dezvolta funcționalitatea de înscriere. Condițiile privind înscrierea vor fi stabilite prin ordin comun al ministrului Sănătății și al ministrului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului și al directorului Serviciului de Telecomunicații Speciale.”

Guvernul a aprobat stimulentele pentru vaccinare

De asemenea, proiectul adoptat astăzi de către Executiv face referire și la recunoașterea certificatelor digitale verzi privind COVID-19 în interiorul României.

Ministerul Sănătății: “Totodată, prin ordonanța adoptată astăzi, se corelează măsurile instituite de România cu privire la verificarea și eliberarea certificatelor digitale COVID-19 de vaccinare, testare sau trecere prin boală, în conformitate cu principiile generale ale dreptului Uniunii Europene (UE), în special cu principiile proporționalității și nediscriminării. Astfel, noile modificări prevăd că certificatele digitale COVID-19 pot fi utilizate și pe teritoriul României pentru atestarea vaccinării, testării sau trecerii prin boală a titularilor, iar termenul de valabilitate al certificatului pentru test antigen rapid crește la 48 de ore, de la 24 de ore, cum este în prezent. De asemenea, a fost creat cadrul legal astfel încât măștile de protecție acordate de Ministerul Sănătății și nedistribuite de la nivelul direcțiilor de sănătate publică, respectiv al autorităților publice locale, să poată fi repartizate inspectoratelor școlare județene, conform solicitărilor acestora, în vederea distribuirii lor către elevii din ciclul primar, gimnazial și liceal. ”