Persoanele vaccinate complet sunt de 10 ori mai protejate în fața COVID-19, spune medicul militar Valeriu Gheorghiță. Acesta precizează că cei care se imunizează au un risc de deces din cauza noului coronavirus de 14 ori mai mic decât cei care aleg să nu facă acest lucru.

Risc de deces de 14 ori mai mic la persoanele vaccinate

Afirmațiile șefului CNCAV se bazează pe un raport care analizează numărul de teste pozitive raportate pentru persoane nevaccinate, respectiv pentru persoanele vaccinate.

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, dr. Valeriu Gheorghiţă: “În ceea ce priveşte efectul împotriva deceselor, eficienţa schemei complete de vaccinare la peste 14 zile, în prevenirea deceselor, este peste 93%. Ceea ce înseamnă o reducere a riscului de deces de aproximativ 14 ori la persoanele care au fost vaccinate cu schemă completă. (…)Pentru persoanele vaccinate ne-am uitat la patru intervale de timp, primele două săptămâni de la doza 1, în care ştim că pacientul nu are protecţie completă oferită de vaccinare şi alte trei intervale, de la ziua 14 după doza 1, până la administrarea dozei 2, ulterior primele două săptămâni de la doza 2, când ştim că apare o creştere a răspunsului imun, o creştere a anticorpilor, şi ultimul interval, la mai mult de două săptămâni de la completarea schemei de vaccinare.”

Persoanele vaccinate complet sunt de 10 ori mai protejate în fața COVID-19

Medicul a mai precizat că datele arată că la 14 zile de la administrarea celei de a doua doze eficiența vaccinului este de peste 90 de procente.

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, dr. Valeriu Gheorghiţă: “Asta înseamnă că o persoană vaccinată complet este de 10 ori mai protejată împotriva infecţiei decât persoanele nevaccinate, ceea ce confirmă şi pe datele din viaţa reală, din România, pe valul 3.(…) În ceea ce priveşte eficienţa împotriva internării la ATI cu COVID-19, la peste 14 zile de la doza 2, când beneficiile sunt maximale, protecţia este de peste 92%, ceea ce înseamnă tot un risc de 12 ori mai redus de a face o formă gravă în urma infecţiei cu SARS-CoV2 faţă de persoanele nevaccinate.”