Dr. Victor Ștefănescu: Nu trebuie să uităm de ce facem medicină

S-a specializat în chirurgia avansată laparoscopică oncologică convins că așa le poate oferi pacienților șansa la vindecare și la o viață normală. Alături de echipa sa a realizat peste 400 de rezecții laparoscopice colorectale, ceea ce reprezintă peste 80% din totalul acestui tip de intervenții. Datele Globocan, arată că acest tip de neoplasm este cel mai răspândit la noi în țară și este responsabil de decesul a peste 6 000 de români anual.

Nu tratăm boala, tratăm persoana afectată

Nu mai tratează demult boala, ci persoana, asa cum se întâmplă în toate centrele medicale de referință ale lumii.

Medic primar chirurgie generală, Victor Stefănescu: “Tratăm pacientul în condițiile lui. Știm că are boala respectivă, dar după trebuie să încadrăm pacientul în context.  80% dintre intervențiile mele în sfera colorectală sunt laparoscopice. Și asta pentru că fac și chirurgie de urgență. Dacă nu aș face și chirurgie de urgență procentul ar fi mult mai mare. Cu excepția cazurilor care sunt foarte, foarte avansate din punct de vedere al bolii, în rest consider că merită o explorare laparoscopică fiecare caz. În plus, în ziua de azi beneficiem foarte mult de aportul imagisticii. Cu imagistul mergem cot la cot pentru că din Tomografii și RMN-uri ne putem lua foarte foarte multe informații referitoare la stadiul bolii, la variantele anatomice întâlnite și practic reușim să ne planificăm atent fiecare intervenție. Nu mai sunt de acord cu cu sintagma care exista în chirurgie: intrăm și vedem. Mi se pare inacceptabil în ziua de azi această abordare. Sunt foarte rare cazurile în care putem avea o abatere de la planul preoperator. Este important să știm ce este invadat, ce trebuie să operăm. Este important să nu atingem tumora mai mult decât este necesar. De asemenea, este foate important să pot explica pacientului înainte de intervenție fiecare pas pe care urmează să îl fac.

Care sunt diferențele între chirurgia clasică și laparoscopică?

Diferențele, spune medicul Victor Ștefănescu, constau în avantajele pentru pacient. Doar că nu toți pacienții sunt eligibili pentru acest tip de operații și atunci chirurgul alege să facă cea mai  bună operație în condițiile date pentru pacientul respectiv din punct de vedere oncologic.

Medic primar chirurgie generală, Victor Stefănescu: “Rezultatele chirurgiei laparoscopice sunt cel puțin egale din punct de vedere oncologic cu rezultatele chirurgiei clasice. În momentul în care operăm avem mai multe deziderate: confortul pacientului și starea lui de bine. Nu este necesar ca printr-un act chirurgical pacientul să fie traumatizat de gestul respectiv. Nu ne dorim asta. Principalul scop al chirurgiei oncologice, al meu, este să respect toate principiile chirurgiei oncologice.  Adică să fac cea mai bună operație în condițiile date pentru pacientul respectiv din punct de vedere oncologic. Nu aș merge niciodată pe varianta laparoscopică făcând rabat de la acuratețea gestului chirurgical din punct de vedere oncologic. Sunt cazuri care au indicație laparoscopică și cazuri care nu au indicație laparoscopică. Chirurgia laparoscopică oferă o acuratețe a actului chirurgical mult mai bună decât chirurgia deschisă pentru că vedem mai bine. Văzând mai bine avem și o precizie mai mare. Vedem vasele de sânge mai bine, vedem teritoriile limfo-ganglionare mai bine și în consecință pierderile de sânge sunt mult mai reduse în chirurgia laparoscopică. În principiu lipsește incizia – acesta este unul dintre principalele avantaje. Lipsește incizia aceea mare. Pentru o tumoră de rect sau de colon suntem nevoiți să facem incizii uneori de 30-40 de cm sau practic de la nivelul tacelui inferior pana la nivelul pubisului, mai ales în cazul pacienților obezi. Pacienții obezi sunt cei care beneficiază cel mai mult de pe urma laparoscopiei.

Echipa multidisciplinară, esențială în abordarea pacientului oncologic

Abordarea pacienților în chirurgia oncologică este strict individualizată și este decisă în cadrul comisiei multidisciplinare. În zilele noastre pacientul oncologic nu mai poate și nu mai trebuie abordat altfel.

Medic primar chirurgie generală, Victor Stefănescu: “Echipa multidisciplinară este factorul deciziv în evoluția pacientului pentru că deciziile sunt partajate. Fiecare specialist vine cu ceea ce știe mai bine în domeniul respectiv. De aceea deciziile de iau de comun acord ținând cont de părerea fiecăruia. Nu este o ceartă în comisia oncologică, ci se ajunge la un consens în beneficiul pacientului. Și pentru că medicina s-a extins din punct de vedere al cunoștințelor în ultimii ani, este clar că eu, chirurg, nu pot suplini cunoștințele medicului oncolog, așa cum nu pot suplini cunoștințelele medicului radiolog, radioterapeut, anatomopatolog. Lucrurile sunt destul de clare. Medicina echivalează cu învățarea multor limbi străine.

„Nu trebuie să uităm de ce facem medicină”

Chirurgia minim invazivă este o chirurgie mai scumpă. Pentru unitățile medicale înseamnă o investiție mare la început, însă specialistul consideră că dacă facem socotelile la final o să ajungem la concluzia că de fapt este o chirurgie mai ieftină. Asta dacă vorbim doar din punct de vedere financiar, fără să luăm în calcul beneficiile pe care le are pacientul și care ar trebui să primeze.

Medic primar chirurgie generală, Victor Stefănescu: “Este o chirurgie mult mai scumpă. Necesită materiale scumpe, o investiție mai mare la început. Dar dacă facem socoteala la sfârșit, după ce pacienții au fost operați, externați mai repede și rezultatele per total sunt mai bune, inclusiv din punct de vedere funcțional pentru pacient, vom vedea că de fapt că este o chirurgie mai ieftină. Până la urmă nu trebuie să uităm de ce facem medicină. Facem medicină ca să le facem bine oamenilor și mi se pare că acest aspect cu costurile ar trebuie să fie undeva mai în spate. Să nu îl mai scoatem atât în evidență și să ne plângem.

Este important de reținut faptul că aproape 40% dintre cazurile de cancer colorectal ar putea fi evitatea dacă am merge din timp la medic sau daca am avea programe de screening coerente, la nivel național. Și asta pentru că cele mai multe cazuri de neoplasm colorectal provin din polipi. Aceștia, descoperiți la timp, cu ajutorul unei colonoscopii de către medicul gastroenterolog pot fi rezecați și pacientul urmărit îndeaproape.

    Distribuie acest articol

    Articolul precedent

    80 de milioane de euro prevăzuți  pentru secțiile ATI nou născuți

    Articolul următor

    Compartiment de terapie acută cu 21 de paturi la Spitalul Victor Babeș

    Articole în trending