Dozele de vaccin anti-COVID Moderna au ajuns la Institutul Cantacuzino. România va primi 3,4 milioane de doze din acest ser printr-un contract negociat de Comisia Europeană. Această primă tranșă care a sosit conține 14 mii de doze.

În etapa a II-a se vor administra și 45 de mii de doze zilnic

Medicul militar Valeriu Gheorghiță a precizat că în etapa a II-a de vaccinare anti-COVID 19 se poate ajunge a 40-45.000 de doze administrate în fiecare zi.

Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva noului coronavirus, dr. Valeriu Gheorghiță: “După modele pe care le-am avut împreună cu colegii de la Institutul de Sănătate Publică, modelarea epidemiologică, putem ajunge la 40-45.000 de doze administrate în fiecare zi, ceea ce nu reprezintă cazuri noi, nu reprezintă persoane noi, pentru că trebuie să luăm în calcul – din 20 ianuarie încep persoanele care îşi vor face în acea zi rapelul, la care se adaugă persoanele noi, care vor fi la prima doză.(…) Persoanele care astăzi sunt vaccinate, să luăm un exemplu – 10.000 de persoane, peste 21 de zile vor fi aceste 10.000 de persoane la care se vor adăuga toate persoanele noi care vor fi programate în ziua respective.”

Dozele de vaccin anti-COVID Moderna au ajuns la Institutul Cantacuzino

Prima tranșă de de 14.000 de doze de vaccin împotriva Covid-19 dezvoltat de compania americană Moderna a ajuns în această dimineață la Institutul Cantacuzino din Capitală. Vaccinul a fost depozitat în condiții de siguranță, în congelatoare calificate, la o temperatură de  -20 de grade Celsius. Acesta va fi distribuit pe baza cererilor primite de la direcțiile de sănătate publică.

Ministerul Apărării Naționale: “Prima tranşă, de 14.000 de doze de vaccin Moderna, a intrat în România aseară. Dozele au ajuns azi dimineaţă la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară ‘Cantacuzino’, urmând ca în perioada următoare să fie distribuite în centrele regionale de vaccinare.”

Este cel de-al doilea vaccin împotriva noului coronavirus autorizat condiționat în Uniunea Europeană, după cel al Pfizer/BioNTech. Potrivit contractului negociat de Comisia Europeană cu firma producătoare, țara noastră va primi 3,4 milioane de doze de vaccin împotriva Covid-19 de la compania Moderna.