Dintr-un flacon de vaccin BioNTech/Pfizer se pot imuniza 6 persoane. Agenţia Europeană a Medicamentului a autorizat această procedură care se va aplica de mâine.

Se vor reactualiza stocurile

Coordonatorul campaniei de vaccinare spune că de mâine se vor reactualiza stocurile având în vedere această decizie.

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID 19, dr. Valeriu Gheorghiță: “Un lucru important pe care l-am primit în jurul prânzului: Agenţia Europeană a Medicamentului a autorizat variaţia de 6 doze. Practic, în cursul zilei am şi primit notificare de la compania BioNTech/Pfizer. De mâine se reactualizează stocurile şi, în loc de 5 doze, cât este prevăzut per flacon, vom vorbi de 6 doze.”

Dintr-un flacon de vaccin BioNTech/Pfizer se pot imuniza 6 persoane

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID 19, dr. Valeriu Gheorghiță: “Se știa de la început faptul că în fiecare flacon rămâne o cantitate de soluție reconstituită care poate să permită chiar a 6-a sau a 7-a doză în multe cazuri. Dar având în vedere că tipul seringilor folosite și a acelor variază de la un centru de vaccinare la altul sau de la o țară la alta, au vrut să se asigure inițial ă există 5 doze îndeplinite și care pot să fie extrase cu siguranță din fiecare flacon. În momentul în care s-a observat că se pot extrage 6 doze atunci a apărut această modificare prin care există varianția de 6 doze per flacon. Dacă într-un anumit centru de vaccinare nu se pot extrage 6 doze și se extrag doar 5, cea de-a 6 doză va fi declarată doză pierdută.”

În România au fost vaccinate, până în prezent, 134.000 de persoane, fiind înregistrate 468 de reacţii adverse.