Controlul diabetului de tip 2 în impas din cauza pandemiei. Medicii atrag atenția celor 800 de mii de pacienți cu diabet că trebuie să meargă la medicul curant pentru a se asigura că boala este controlată.

Lipsa unui control periodic poate duce la probleme serioase

În contextul pandemiei lipsa unui control medical periodic și a unei evaluării constante pot avea consecințe serioase. Boala poate progresa și există pericolul apariției unor complicații grave, cum sunt cele cardiovasculare și renale.

Președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, prof. univ. dr. Romulus Timar:  “În actualul context epidemiologic pentru pacienții cu diabet zaharat de tip 2 menținerea comunicării cu specialistul diabetolog și medicul de familie a fost esențială. Posibilitatea de a avea consultații la distanță fiind un element cheie în asigurarea echilibrului metabolic – glicemie controlată, colesterol și tensiune arterială în parametrii– atât de necesar pacienților. În aceste condiții dificile de evoluție epidemiologică, cu atingerea pragului de 1000 de cazuri, echipa diabetolog-pacient-medic de familie trebuie să acționeze fără întârziere pentru restabilirea controlului diabetului, prin intensificarea schemei terapeutice, acolo unde este nevoie, în toate tipurile de consultații, atât cele față în față, cât și cele la distanță.”

Controlul diabetului de tip 2 în impas din cauza pandemiei

Chiar dacă specialiștii au recomandat importanța menținerii în permanență a legăturii cu specialistul diabetolog și medicul de familie, realitatea determinată de pandemie este diferită.

Președintele Coaliției Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice, Radu Gănescu: “Pandemia de COVID-19 a pus o presiune uriașă asupra pacienților care trăiesc cu diabet zaharat și a medicilor care îi îngrijesc, limitând posibilitatea de a se vedea față în față. Pacientul cu diabet zaharat de tip 2 depinde de scheme de tratament stricte și un stil de viață disciplinat, care trebuie să țină cont de orice modificare în evoluția bolii. Aproape jumătate de an fără o evaluare completă a diabetului înseamnă foarte mult, mai ales pentru cei care au nevoie de un management complex al bolii care necesită în cele mai multe cazuri o schimbare a schemei de tratament și o atenție sporită pentru stilul de viață.”

Recomandări clare pentru pacienți

COPAC, SRDNBM și FRDNBM solicită autorităților să emită cât mai curând recomandări clare pentru pacienții cu diabet zaharat de tip 2. Asta pentru ca evaluarea acestora și actualizarea schemei de tratament în funcție de evoluția bolii lor să se întâmple în timp util.

Președintele și Federației Române pentru Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, prof.univ.dr. Gabriela Roman: “Pentru persoanele care trăiesc cu diabet zaharat, actualul context produce o stare de anxietate intensă, dincolo de diagnosticul pe care îl au deja. Situația este cu atât mai gravă cu cât statisticile arată că în România 30% dintre pacienții decedați de COVID-19 erau pacienți cu diabet. În acest context este esențial ca pacienții cu diabet zaharat să respecte următoarele indicații: continuarea tratamentului recomandat (dietă și medicație), consult medical periodic la specialistul diabetolog, la 3 luni sau mai des dacă acesta recomandă, fie prin programare la cabinet, fie prin diverse mijloace de comunicare la distanță. În ambele situații este ideal ca pacientul să aibă analize recente – cum ar fi determinări repetate ale glicemiei, eventual hemoglobina glicată, valorile tensiunii arteriale. Aceste date sunt esențiale pentru asigurarea medicației optime.”