Cine dă concediul medical în caz de carantină? Medicul de familie, în baza documentului dat de inspectorii direcţiilor de sănătate publice. Potrivit reprezentanților CNAS, asigurații care sunt în carantină își vor ridica concediile medicale la o dată ulterioară.
Cați bani primesc cei care se află izolați?
Cei care sunt în carantină și sunt asigurați vor primi o indemnizație de 75% din baza de calcul stabilită potrivit legii. Aceasta este suportată de către stat, nu de angajator.
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan: “În caz de carantină, certificatele de concediu medical se pot elibera o dată şi la o dată ulterioară nu numai pentru luna în curs, că s-a pus şi problema aceasta: ce mă fac, că nu am anunţat în timp? Dacă durata perioadei de carantină stabilită de organele de specialitate ale direcţiilor de sănătate publică, asta pentru că DSP va fi elementul central de evidenţiere, instituţia care va centraliza toate cazurile de carantinare – depăşeşte 90 de zile, nu va fi necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale de sănătate. Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru carantină reprezintă 75% din baza de calcul stabilită potrivit legii. Va fi suportat integral din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.”
Cine dă concediul medical în caz de carantină?
Durata concediilor medicale pentru carantină nu se cumulează cu durata concediilor medicale acordate unui asigurat pentru alte afecțiuni. Certificatul de concediu medical pentru carantină se eliberează de medicul curant pe baza certificatului eliberat de organele de specialitate ale direcţiilor de sănătate publică. De asemenea, dacă durata perioadei de carantină stabilită de organele de specialitate ale direcţiilor de sănătate publică depăşeşte 90 de zile, nu este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale. Asta înseamnă că numai pentru aceste cazuri medicii de familie nu mai au restricția prin care nu pot da concediu medical mai mult de 10 zile.