“Degringoladă” cu probele recoltate de la un suspect de coronavirus

“Degringoladă” cu probele recoltate de la un suspect de coronavirus. Comandantul Spitalului Militar Central “Carol Davila a povestit o situație incredibilă petrecută în cu un pacient suspect de coronavirus. Spune că la ora 17.00, la DSP nimeni nu a răspuns la telefon.

Avem prea puține centre unde se identifică coronavirusul

Comandantul Spitalului Militar Central “Carol Davila”, dr. Florentina Ioniţă-Radu, povestește că ieri s-a prezentat la UPU un pacient cu suspiciune maximă de coronavirus. Au respectat protocolul și au sunat la DSP. Era ora 17.00 și acolo nu a mai răspuns nimeni.

Comandantul Spitalului Militar Central “Carol Davila”, conf. univ. dr. Florentina Ioniţă-Radu: “Vine un pacient la UPU, suspiciune maximă, cu febră, contact cu o persoană care vine din Italia. Deci suspiciune maximă să aibă coronavirus. Este izolat . Am avut costume de protecție de la Ebola ca să dăm medicului să intre la pacient. Și aici începe degringolada. Conform protocolului, am sunat la DSP ca să primim materialele în care să recoltăm probele și nu a răspuns nimeni. Era ora 17.00. Cred că ar trebui să fie un număr de urgență la care să răspundă DSP și care să fie și acolo un serviciu de gardă. Am rugat la Matei Balș să trimitem pe cineva să ne aducă de acolo device-urile respective. Am trimis salvarea, a adus instrumentele, a intrat asistentul, a recoltat. Am trimis asistentul de la noi cu probele recoltate la Balș, a ajuns acolo unde erau 30 de persoane posibil contacte de coronavirus și bietul asistent s-a pierdut pe acolo că nu mai știa unde să mai lase proba. Am lăsat proba. Problema este că se făcuse ora 18.00 când laboratorul de acolo s-a închis.”

“Degringoladă” cu probele recoltate de la un suspect de coronavirus

Pacientul se află de ieri în carantină la Spitalul Militar în așteptarea rezultatelor. La această unitate medicală, în care anual sunt 20 de mii de pacienți la Unitatea de Primiri Urgență sunt 2 locuri pentru izolare. Medicul se întreabă ce făcea ieri dacă avea 10 astfel de pacienți?

Comandantul Spitalului Militar Central “Carol Davila”, conf. univ. dr. Florentina Ioniţă-Radu: “Deci, pacientul meu este de ieri în carantină. Nu știu dacă a primit rezultatul, cert este că pe la ora 10.00 ni s-a spus că va fi gata. A rămas acolo, i-am dus mâncare, I s-a pregătit echipament corespunzător. Și atunci vă întreb nu s-ar putea să există mai multe centre unde să se poată realiza testul PCA pentru identificarea acestui tip de virus? Ar trebui să tragem învățăminte din acest caz. Eu am încercat să fac PCA-ul la Spitalul Militar, adică detectarea virusului, însă platforma noastră, deși e bine pusă la punct, nu permite acest lucru. Întrebarea mea este: nu ar trebui ca mai multe centre să facă acest PCA? Dacă aveam zece pacienți ieri? Eu, la UPU, nu am decât două locuri de izolare. Unde îi puneam? Pentru că până când se confirmă sau se infirmă că are coronavirusul, omul trebuie să fie izolat.”

La ce laboratoare se fac aceste analize?

În acest moment, în București există numai două centre în care se pot face aceste analize. Este vorba despre Institutul Matei Balș și Spitalul Victor Babeș. Mai sunt centre la Constanța, Iași, Cluj și Timișoara. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, spune că eventual în timp vom putea augmenta aceste centre. Și asta pentru că, susține el, pentru a putea face aceste teste este nevoie și de un soft în tehnologia locală.

Distribuie acest articol

Articolul precedent

TELVERDE pentru cei care vor informații despre coronavirus

Articolul următor

Cine dă concediul medical în caz de carantină?

Articole în trending