Bolnavii de leucemie nu pot face autotransplant

Bolnavii de leucemie nu pot face autotransplant. Cel puțin 9 pacienți ar putea să facă această intervenție, însă acest lucru nu este posibil din cauza lipsei de medicamente.

Șansele de supraviețuire au ajuns la 60 %

Această lipsă a medicamentelor este o problemă gravă pentru bolnavii de leucemie. Și timpul prea mare de așteptarea până la aprobarea noilor tratamente le pune viața în pericol acestor pacienți.

Preşedintele Asociaţiei Române Împotriva Leucemiei (ARIL), Monica Bunaciu: “În România ar fi vorba de o lipsă de informare a pacienţilor, de un volum foarte mare de informaţii de pe internet pe care pacienţii nu ştiu să le selecteze şi lipsa medicamentelor, de durata lungă până la aprobarea lor. (…) Dorinţa de a găsi soluţii şi de a trata pacienţii există. Avem nevoie şi de ajutor pe partea de legislaţie. Nivolumab-ul este un medicament care poate fi foarte util, dar nu este accesibil în momentul de faţă. În momentul de faţă, pentru autotransplant este nevoie de Melfalan, care nu are preţ, deci nu există în spital, pentru că nu s-a pus preţul. (…) Sunt cel puţin nouă pacienţi care ar putea să facă autotransplant, dar nu fac pentru că nu există Melfalan.”

Bolnavii de leucemie nu pot face autotransplant

Medicii români colaborează foarte bine cu cei străini. În urma acestor colaborări s-a ajuns la un procent de 60% supravieţuire în cazul efectuării unui transplant pacienţilor cu leucemie. Acum ARIL a demarat un alt proiect pentru pacienţii cu limfoame. Un renumit medic hematolog din Italia va discuta în fiecare lună cu medicii români aceste cazuri.

Preşedintele Asociaţiei Române Împotriva Leucemiei (ARIL), Monica Bunaciu: “Cazurile vor fi discutate din momentul diagnosticării până când va fi nevoie, chiar şi după remisie, astfel încât pacienţii să aibă reale şanse de vindecare. Să aibă aceleaşi şanse ca şi în străinătate. Rămâne să avem acces şi la medicamente şi la tot ceea ce este necesar. Colaborarea a pornit de la problema emigrării medicale a pacienţilor, pentru că doctorul Castagna a tratat foarte mulţi pacienţi români şi a văzut că au fost şi foarte bine diagnosticaţi şi foarte bine trataţi. Efectiv nu era o necesitate reală de a pleca în străinătate, iar pentru pacienţi sunt nişte costuri foarte mari, în plus există trauma faptului că se vorbeşte altă limbă, că sunt departe de familie.”

Proiectul “O şansă în plus pentru tratarea limfoamelor cu prognostic nefavorabil” va presupune un cost anual estimat la 10.000 de euro. Medicii participă în regim de voluntariat.

    Distribuie acest articol

    Articolul precedent

    Diagnosticare cancerului prin metode inovative la Fundeni

    Articolul următor

    Medicamente inovative pentru cancerul tiroidian

    Articole în trending