Diagnosticare cancerului prin metode inovative la Fundeni. Specialiștii Institutului Clinic Fundeni intenționează să introducă biopsia lichidă ca metodă de rutină în diagnosticarea cancerului.

10 ml de sânge le pot da medicilor informații vitale

Șeful Clinicii de Chirurgie și Transplant Hepatic din Institutul Clinic Fundeni, prof. dr. Irinel Popescu: “Biopsia lichidă determină nivelul de răspuns la un anumit tratament în ceea ce privește diferite tipuri de cancer.  În baza acestor informații, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Ministerul Sănătății pot susține tratamente specifice, în special pe cele inovative. Baza personalizării tratamentului începe de la diagnosticul molecular. Institutul Clinic Fundeni intenționează să introducă biospia lichidă ca metodă de rutină.”

Biopsia lichidă presupune o analiză a tipului de tumoră și a răspunsului acesteia la tratament. Totul devine posibil  în urma recoltării unei probe de sânge de 10 ml.

Diagnosticare cancerului prin metode inovative la Fundeni

În Institutul Clinic Fundeni a fost inființată încă din anii 2003-2004 o bancă de tumori care stă la baza activității de cercetare în domeniul oncologiei.

Șeful Clinicii de Chirurgie și Transplant Hepatic din Institutul Clinic Fundeni, prof. dr. Irinel Popescu: “Această bancă atrage costuri. Pentru a crește numărul de piese depozitate care să ne permită o analiză informatică și accesul la marea literatură medicală din zilele noastre, este nevoie de o finanțare suplimentară. În acest context, facem demersuri pentru a primi susținere din partea Academiei Române și, în măsura în care este posibil, din partea Administrației Prezidențiale. Pornind de la banca pe care o avem și de la metodologia de stocare a acestor tumori care nu e simplă, vom putea avea acces la cercetarea oncologică de nivel înalt.”

Discuțiile au avut loc în cadrul celei de-a cincea ediții a Conferinței Tratamente Inovative în Oncologie. A fost organizată la Centrul de Excelență în Medicina Translatională (CEMT) din Institutul Clinic Fundeni.