Barocamerele ar putea fi folosite pentru tratarea pacienților COVID-19. Ministrul Sănătății spune că cele patru barocamere achiziționate de statul român după tragedia de la Colectiv pot fi folosite în măsura în care medicii solicită acest lucru.

Medicul curant decide metoda de tratament

Nelu Tătaru afirmă că fiecare medic curant are libertatea luării deciziei cu privire la actul medical.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru: “Să fim foarte bine înţeleşi, avem toate tratamentele care se fac în acest moment în lume pentru un pacient infectat cu SARS-COV-2. Fiecare medic curant are libertatea deciziei actului medical. În măsura în care solicitările, dincolo de tot ce avem, antivirale, anticoagulante, antiinflamatorii, dexametazonă, ventilaţie mecanică asistată, atunci se va beneficia de orice resursă pe care o avem la îndemână. (…) Fiecare pacient este consultat, evaluat şi tratat de un medic curant. În măsura în care se solicită, vom avea şi acest tratament.”

Barocamerele ar putea fi folosite pentru tratarea pacienților COVID-19

În acest moment, spune ministrul Sănătății, este asigurat orice act medical de către CNAS, pentru cetăţeanul român, inclusiv pentru cel neasigurat, infectat SARS-COV-2. Oxigenarea hiperbarică (HBO) este o metodă de inhalare a oxigenului pur 100% într-un mediu sub presiune. În acest fel, pacientul poate respire de 10 până la 15 ori mai mult oxigen decât în mediul natural. Sub presiune crește penetrarea oxigenului în țesuturile corpului. Oxigenul ajunge la toate țesuturile deteriorate și corpul își poate menține propriul proces de vindecare. După tragedia de la Colectiv, statul român a achiziționat prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă patru barocamere mobile.