Avem de trei ori mai multe procese de malpraxis ca SUA. De frica unui proces medicii au ajuns să practice medicina defensivă, iar acest lucru nu este în beneficiul pacientului, spune ministrul propus al Sănătății, Victor Costache.

Este necesară o lege a malpraxisului

Victor Costache spune că o lege a malpraxisului este o adevărată urgență în România, tocmai pentru că specialiștii au ajuns să practice o medicină defensivă. Acest lucru nu este benefic pentru pacient.

Ministrul propus al sănătății, Victor Costache: “În momentul de faţă, în România, şi o ştie puţină lume, avem de trei ori mai multe procese de malpraxis ca Statele Unite, de trei ori mai multe procese de malpraxis. Am ajuns ca în multe spitale să practice o medicină defensivă, practic protocoalele sunt lăsate mai pe urmă şi medicii încearcă să fie defensivi pentru a nu fie victima unor procese penale şi lucrul acesta ne va distruge şi mai mult sistemul sanitar. Da, deci trebuie să lucrăm împreună la o lege a malpraxisului. Avem o comisie de Sănătate foarte dinamică şi sper în perioada următoare să avansăm pe acest subiect.”

Avem de trei ori mai multe procese de malpraxis ca SUA

Victor Costache a dat asigurări că legea malpraxisului este o urgență pe agenda sa de ministru. Totodată, el a vorbit și despre nevoia creşterii alocării bugetare în sistemul sanitar pentru a dezvolta spitalele din România.

Ministrul propus al sănătății, Victor Costache: “Spuneam că sunt două scenarii: trebuie crescut bugetul alocat Sănătăţii din PIB sau trebuie găsit un alt sistem în care să fie finanţate costurile reale din sistemul sanitar. Avem nevoie de o creştere a alocării bugetare în sistemul sanitar pentru a dezvolta spitalele din România. Nu cred că în momentul de faţă există nişte asigurări complementare în România. Există nişte asigurări voluntare de sănătate care funcţionează într-un anumit context.”

Declarațiile au fost făcute la audierea ministrului propus de către parlamentarii din comisiile de sănătate. La final, Victor Costache a primit aviz negativ, aviz care este numai unul consultativ.