Pacienți vor avea acces liber la dosarele medicale

Pacienți vor avea acces liber la dosarele medicale. Legea a fost promulgate de către președintele Klaus Iohannis. Noul act normativ a fost inițiat doctorul Tudor Ciuhodaru și prevede ca pacientul să aibă dreptul să desemneze o persoană care să aibă acces la dosarul său medical inclusiv după deces.

Pacienții vor avea noi drepturi

Mai mult, potrivit legii pacienții vor putea cere o a doua opinie medicală chiar și când sunt internați în spital.

Inițiatorul legii, dr. Tudor Ciuhodaru: „Toți pacienții vor beneficia de noi drepturi. Legea adoptată de Camera Deputaților (decizională) pe 28 noiembrie prevede: acces facil și nerestricționat la o altă opinie medicală (chiar și atunci când este vorba de pacienți internați) iar cazurile de malpraxis vor fi mai ușor de soluționat”.

Inițiatorul legii, dr. Tudor Ciuhodaru:

  1. Pacienții vor putea desemna direct în foaia de observație o persoană care să aibă acces la toate informațiile lor medicale.
  2. Desemnarea e gratuită și nu presupune alte acte suplimentare (acte notariale).
  3. În baza actelor medicale, persoana desemnată poate cere și o altă opinie medicală (în țară sau străinătate).
  4. Pacienții vor putea alege cel mai bun tratament.
  5. Și se poate dovedi malpraxisul (chiar și după decesul pacientului).

Pacienți vor avea acces liber la dosarele medicale

Doctorul Ciuhodaru mai spune că a inițiat acest act normativ pentru că actuala lege a malpraxisului apără mai mult societățile de asigurare și spitale în detrimentul pacienților.

Inițiatorul legii, dr. Tudor Ciuhodaru: “Sub diferite pretexte spitalele refuză (mai ales în caz de deces) accesul la foaia de observație/date medicale (cazul Toni Tecuceanu e celebru și e în discuția forurilor judiciare internaționale) a oricărei rude/persoane dacă nu există alte acte/precizări legale. Până azi malpraxisul se îngropa împreună cu pacientul! De acum va fi un pic mai bine pentru toți pacienții”.

Legea intră în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

 

 

 

    Distribuie acest articol

    Articolul precedent

    Sănătatea se mai face bine?

    Articolul următor

    Cardurile de sănătate sunt valabile 7 ani

    Articole în trending