Autoritățile se chinuie de 21 de ani să termine un pavilion la Marius Nasta. Atunci a fost dată jos prima tencuială a pavilionului 2. De atunci tot se construiește. Aici ar trebui să funcționeze, printre altele, și 2 săli de operație noi. Se așteaptă bani de la Minister pentru finalizarea pavilionului și dotarea sălilor. Asta în condițiile în care pacienții bolnavi de plămâni sunt tratați într-o clădire veche de 100 de ani.
“Trebuie construit de la subsol”
Managerul Institutului “Marius Nasta”, Beatrice Mahler: „Pașii următori pentru reconstrucția Institutului ar trebui să înceapă cu finalizarea Pavilionului 2. Acesta prezintă în acest moment 2 săli de operație care sunt aproape finalizate. Finalizarea sălilor va permite întreruperea activităților în actualul bloc operator și schimbarea conform normelor actuale a faianței. Depinde de momentul în care primim finanțarea. La pavilionul 2, pe lângă sălile de operație care au nevoie de dotare mai sunt și saloanele de finalizat.
Șeful secției de chirurgie toracică de la Institutul “Marius Nasta”, prof. dr. Ioan Cordoș: “Soluția cea mai bună este un pavilion nou. Ridicat de la subsol. Și asta pentru că un lucru reparat este un lucru reparat. Dai mai mulți bani pentru că trebuie mereu reparat, decât să faci ceva de la 0 și cel puțin 10 ani nu mai ai nici un fel de problemă.”
Autoritățile se chinuie de 21 de ani să termine un pavilion la Marius Nasta
Managerul Institutului spune că abia săptămâna trecută s-a pronunțat instanța cu privire la intabularea terenului pe care se află actualul Institut.
Managerul Institutului “Marius Nasta”, Beatrice Mahler: „Procesul a început anul trecut în mai. Nu exista intabulare. Nici o investiție nu putea fi făcută fără un certificat de urbanism. Pentru acesta trebuia să dovedești că ești proprietarul terenului sau ai cel puțin drept de folosință sau că proprietar este statul român. Este absolut normal când vrei să începi și să faci lucrări de amenajare într-o instituție publică. Să dovedești că ai acest drept.”
Aparat performant de dezinfecție
Managerul Institutului spune că activitatea unităţii medicale se desfăşoară într-o clădire veche care necesită investiţii importante pentru a funcţiona “în totală conformitate cu legislaţia în vigoare”. Nu au mai fost alocați bani din 2016. De cealaltă parte, ministrul Sănătății spune că sunt alocați bani pentru investiții. Dar cum bugetul nu a fost încă votat, spitalul trebuie să mai aștepte.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: “Când am fost la Marius Nasta și am discutat cu cei din consiliul medical am spus că aștept propuneri. Pentru că au fost niște pași care trebuiau parcuri, pași fără de care nu putem porni alte proiecte. S-au parcurs, aștept propunerile celor din Marius Nasta.”
În luna februarie 17 pacienți au fost infectați cu acinetobacter. 13 dintre ei au murit. Reprezentanții Institutului spun că au depus documentația pentru a achiziționa un aparat performant de dezinfecție/
Managerul Institutului “Marius Nasta”, Beatrice Mahler: “Am depus documentația la Ministerul Sănătății în vederea finanțării pentru a achiziționa aparatură care să ne ajute la o dezinfecție terminală de maximă eficiență. Este disponibilă în România. Un aparat care să producă dezinfecția, care să poată fi folosit cu pacientul în salon. Sterilizarea se face printr-o lumină polarizată.”
De astăzi, medicii au intrat în sala de operație la Marius Nasta. Au programate 6 intervenții. Managerul le dă asigurări pacienților că sunt în siguranță în spital și că dezinfecția a fost făcută temeinic.