Spitalele private ar putea oferi servicii decontate de stat

Spitalele private ar putea oferi servicii decontate de stat. Asta numai în condițiile în care prețurile acestor servicii vor fi mai mici decât cele din ofertele din străinătate. Nu de puține ori, furnizorii de servicii medicale private au afirmat că pacienții pot fi tratați în țară la același nivel ca în străinătate. Și totul cu niște costuri mult mai mici pentru statul român.

Pacientul se va trata în țara lui

Furnizorii privați de servicii medicale s-au întâlnit cu ministrul Sănătății pentru a discuta posibilitatea extinderii Ordinului 50/2004. Ordinul prevede accesul pacienților la tratamente în străinătate atunci când acestea nu sunt disponibile în sistemul public din țară.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: “Posibilitatea de a se trata în țară oferă un confort pacientului și îl scutește de costuri suplimentare cu deplasarea și cazarea în străinătate. De asemenea, alegerea unui furnizor de servicii medicale, atunci când sistemul public nu poate oferi serviciile necesare, se va face în funcție de costuri, ca și până acum. Practic, furnizorul privat din țară va putea oferi servicii medicale decontate de stat în baza Ordinului 50. În condițiile în care prețul acestor servicii va fi mai mic decât cel din ofertele din străinătate.”

Spitalele private ar putea oferi servicii decontate de stat

Sorina Pintea a mai spus că nu vede o rivalitate între sistemul de stat și cel privat.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: “Sistemul privat nu concurează cu cel de stat. Mai degrabă se completează unul pe celalalalt.  Rolul meu este acela de a veghea ca pacientul să beneficieze de servicii medicale de calitate, în concordanță cu prevederile legale, indiferent de statutul furnizorului care le prestează”.

Reprezentanții PALMED consideră că astfel de discuții sunt importante pentru a rezolva problemele.

Președintele PALMED, Cristian Hoțoboc: “Considerăm că dialogul este primul pas pentru a clarifica şi rezolva ceea ce noi identificăm drept probleme. Agenda de lucru este una destul de încărcată şi avem întreaga disponibilitate pentru un grup activ, o comunicare constantă şi o colaborare eficientă. Aşa cum se întâmplă în realitate între cele două sisteme, public şi privat”.

Distribuie acest articol

Articolul precedent

Autoritățile se chinuie de 21 de ani să termine un pavilion la Marius Nasta

Articolul următor

10 mii de noi cazuri de cancer pulmonar în fiecare an

Articole în trending