Un sfert dintre gravide nu fac analize în timpul sarcinii

Un sfert dintre gravide nu fac analize în timpul sarcinii. În România, țară europeană, sunt foarte multe gravide care ajung la medic numai când nasc. Specialiștii sunt îngrijorați de numărul acesta foarte mare și au demarat un Program Național de îngrijire a gravidei și copilului.

Avem nevoie de moașe licențiate

Acest program se adresează în principal femeilor din zonele defavorizate care nu au acces la informații și nici la medic.

Managerul Maternității Polizu, prof. dr. Nicolae Suciu: “În 2016, din 186 de mii de nașteri, aproape 41 de mii au trecut prin graviditate fără să facă o consultație. (…)  Rețeaua de medicină primară …Îi rugăm să ne fie parteneri. Vor crește numărul absolventelor de moașe licențiate pentru în că echipa asistenței primare, moașa are o deschidere mult mai mare pentru pacienta care vine. Moașele licențiate: de la femei la femei vor discuta mult mai ușor. Avem acum 1000 de moașe licențiate dintr-un necesar de 11 mii.”

Un sfert dintre gravide nu fac analize în timpul sarcinii

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: “Această depistare precoce să se facă nu doar în zonele urbane, ci și în zonele rurale. De aceea parteneriatul cu acea asociație a romilor este foarte important. Până la urmă din zonele acelea apar foarte multe probleme având în vedere că gravidele nu sunt consultate la timp. Nu se depistează eventualele anomalii pe care le-ar putea dezolvat gravida. Oamenii vor învăța cum să facă prevenție, cum să facă screening. Prevenția înseamnă să învățăm femeile gravide să meargă la medic. Formatorii vor învăța cum să formeze cadrele medicale.”

Ministrul Sănătății a vorbit despre importanța medicilor de familie și a celor comunitari. Practic asistentul comunitar va convinge gravida să meargă la medicul de familie pentru analizele din pachetul de bază.

Medicii de familie, rol cheie în acest program

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea:  “Medicina de familie va fi stimulată în a obține niște rezultate în accesul la rețeaua de medicină primară a tuturor pacienților, indiferent dacă sunt asigurați sau nu. Când vorbim despre asta vorbim despre femeile gravide care nu au avut acces, concomitent cu dezvoltarea rețelei de medicină comunitară. Noi formăm de la un anumit nivel. Până la nivelul respectiv avem medicina primară și comunitară. (…)  Practic, va fi nevoie de o campanie door to door ca și la vaccinare. Pentru că această campanie a prins bine la vaccinare o vom extinde și la alte activități.”

Medicii au atras atenția și asupra faptului că este nevoie de o campanie puternică de informare. În România sunt 11 mii de nașteri la adolescente. Datele oficiale arată că avem una dintre cele mai mari rate ale mortalității înfantile din Uniunea Europeană.

Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) și are ca scop creșterea numărului de persoane care beneficiază de programe de sănătate și de servicii orientate către prevenție, depistare precoce , diagnostic și tratament precoce pentru principalele patologii în toate cele opt regiuni ale României.

    Distribuie acest articol

    Articolul precedent

    Se operează din nou la Marius Nasta

    Articolul următor

    Autoritățile se chinuie de 21 de ani să termine un pavilion la Marius Nasta

    Articole în trending