Atenție la rinichi în perioada caniculară! Medicii trag un semnal de alarmă și spun că este posibil să nu simțim sete și atunci să ne deshidratăm, iar rinichii să fie afectați. În timpul verii ar trebui să bem 3 litri de apă zilnic.
Cum știm dacă am băut apă suficientă?
Medic primar nefrologie, șef secție Nefrologie la Spitalul Universitar de Urgență București, dr. Dragoș Dorin: “Când ne deshidratăm, urina devine mai concentrată. Urinăm mai rar și atunci crește riscul de a dezvolta calculi, litiaza renală. Recomandăm o hidratarea suficientă mai ales persoanele care au avut în istoric litiaza renală ori episoade de colica renală. Pe timp de vară recomandarea este să consumați până la 3 litri de lichide zilnic.”
Medicii spun că femeile sunt predispuse la infecții urinare în această perioadă și asta pentru că în mod normal ele urinează mai rar. Cu cât urina stagnează mai mult în vezică, cu atât crește riscul de a face infecții urinare. Așadar, femeilor le este recomandat să consume multe lichide și să nu stea mai mult de 4 ore fără să urineze.
Atenție la rinichi în perioada caniculară!
Nu ar trebui să așteptăm să ni se facă sete în zilele caniculare pentru a consuma lichide.
Medic primar nefrologie, șef secție Nefrologie la Spitalul Universitar de Urgență București, dr. Dragoș Dorin: “În mod normal, ar trebui să urinăm 1,5 l în fiecare zi. Nu contează cât de des mergem la toaletă și cât de mult urinăm, ci culoarea urinei. Astfel, ca să știm că am băut suficiente lichide, trebuie ca măcar o emisie de urină în timpul zilei să fi fost diluată, de culoare galben deschis, aproape incoloră. Dacă toată ziua urina a fost concentrată, galben închis sau chiar brună la culoare, înseamnă ca nu am consumat suficient de multe lichide. Urina de dimineață care este concentrată, nu se ia ca reper.”
Totodată, vara există un risc mai mare să se altereze alimentele. Consumul unor alimente alterate poate duce la enterocolite, diaree. Cei care consumă astfel de produse pot ajunge să se deshidrateze prin diaree și vărsături și pot dezvolta insuficiență renală acută.
Medic primar nefrologie, șef secție Nefrologie la Spitalul Universitar de Urgență București, dr. Dragoș Dorin: “În afară de apă, puteți consuma și ceaiuri neîndulcite. Însă, ideal ar fi ca apa să ne-o luăm din legume și fructe, mai ales din cele zemoase, pepene, struguri, roșii, castraveți.”
Pentru cei care din diverse motive sau din cauza serviciului nu reuşesc în timpul săptămânii să consume suficiente lichide, recomandarea este ca măcar sâmbăta şi duminica să încerce să facă un fel de cură de diureză.