Cafeaua, aliatul minune împotriva obezității. După îndelungi studii oameni de știință au ajuns la concluzia că o ceașcă de cafea pe zi poate ajuta organismul să lupte împotriva grăsimilor.
Cafeaua stimulează “grăsimea brună”
Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Nottingham, descoperirea lor ar putea reprezenta cheia pentru combaterea obezității și diabetului.
Țesutul adipos maro (BAT), cunoscut și sub denumirea de “grăsime brună”, este unul dintre cele două tipuri de grăsimi existente la oameni și la alte mamifere. Inițial, acest tip de grăsime a fost descoperită doar la copii și la mamiferele care hibernează. În ultimii ani s-a ajuns la concluzia că și adulții au “grăsime brună”. Aceasta are funcția de a genera căldura corporală prin arderea caloriilor. De cealaltă parte, avem grăsimea albă, care rezultă din stocarea excesului de calorii. Astfel, persoanele care au o masă corporală mai mică au o cantitate mai mare de grăsime bună.
Coordonatorul studiului, profesorul Michael Symonds: “Grăsimile brune funcționează într-un mod diferit față de alte grăsimi din organism. Produc căldură prin arderea zahărului și a grăsimilor, adesea ca răspuns la frig. Creșterea activității sale îmbunătățește controlul glicemiei. Tot așa se reglează și nivelul de lipide din sânge și al caloriilor și ajută la pierderea în greutate. Până acum, nimeni nu a găsit o modalitate acceptabilă de a-i stimula activitatea la om.”
Cafeaua, aliatul minune împotriva obezității
Potrivit sciencedaily.com, echipa a început cercetarea cu o serie de studii de celule stem pentru a vedea dacă cafeina ar stimula grăsimea brună. După ce au găsit doza potrivită, au trecut apoi la teste efectuate pe oameni pentru a vedea dacă rezultatele sunt similare. Cu ajutorul unei tehnici de imagistică termică cercetătorii au urmărit rezervele de grăsime brună ale organismului. Au reușit să stabilească faptul că grăsimea brună care se găsește în principal în regiunea gâtului se transformă în energie. Generează căldură după ce subiecții au băut o ceașcă de cafea. Acest fapt demonstrază că unul din ingredientele din cafea, cafeina, acționează ca un stimulent care ajută la activarea grăsimii brune. În prezent, autorii studiului analizează suplimentele de cafeină pentru a testa dacă efectul este similar sau dacă și un alt component al cafelei are un rol de stimulent asupra grăsimii brune. Potrivit speciliștilor în nutritive, dacă suplimentele de cafeină își vor dovedi eficacitatea, acestea ar putea fi utilizate ca parte a unui regim de gestionare a greutății. Nu exclude și folosirea lor în programul de reglare a glucozei pentru a ajuta la prevenirea diabetului.