Astmul este subdiagnosticat și subtratat, spun specialiștii Socientății Române de Alergologie şi Imunologie Clinică. 900 de mii de români suferă de această boală pentru care nu există vindecare.
Astmul nu se vindecă
Astmul este o boală inflamatorie a căilor respiratorii. Există simptome specifice, însă nu sunt aceleași pentru toate persoanele și din acest motiv diagnosticul trebuie pus de către specialist. Pot exista perioade îndelungate fără nici un fel de simptom.
Președintele Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică, prof. dr. Carmen Bunu Panaitescu: “Trebuie subliniat că pentru astm nu există vindecare. Simptomele astmului pot fi tratate eficient la majoritatea pacienţilor, la costuri considerabile, dar netratarea astmului este şi mai costisitoare. Mulţi pacienţi rămân slab controlaţi, în ciuda tratamentului disponibil. Astăzi, glucocorticosteroizii sistemici cu efectele lor secundare dăunătoare pot fi înlocuiţi la mulţi pacienţi cu imunoterapie alergenică ţintită sau terapii biologice ţintite. Managementul astmului este o provocare serioasă pentru sănătate publică şi are efecte semnificative asupra performanţelor şcolare, la muncă şi sociale ale persoanelor care suferă de această boală.”
Astmul este subdiagnosticat și subtratat
Printre simptomele specifice determinate de boală sunt: tuse, în special noaptea, respiraţie şuierătoare, dificultăţi de respiraţie, senzaţie de constricţie, durere sau presiune la nivel toracic. Potrivit specialiștilor, în România aproximativ 900 de mii de persoane suferă de astm.
Președintele Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică, prof. dr. Carmen Bunu Panaitescu: “În România sunt 900.000 de oameni care suferă de astm, conform datelor Institutului Naţional de Statistică, din care cel puţin 60% sunt alergici, corespunzând unui număr de aproximativ 500.000 de pacienţi. Majoritatea pacienţilor cu astm alergic prezintă şi simptome de rinoconjunctivită alergică. Dintre pacienţii cu astm, un procent de 2-5% evoluează spre forme severe care necesită terapii complexe, au frecvente exacerbări care necesită vizite în serviciul de urgenţă sau internări, toate generatoare de costuri mari pentru sistemul de sănătate publică, absenteism de la locul de muncă şi alterarea calităţii vieţii pacientului inclusiv risc de deces.”