7 mituri și adevăruri despre astm. Cele mai frecvente sunt: este o boală a copilăriei, este contagios, medicația provoacă dependență, se tratează doar cu doze mari de corticosteroizi, crizele de astm sunt de fapt crize de anxietate, persoanele cu astm nu au voie să facă sport. Medicii pneumologi ne dau toate informațiile în materialul următor.

Casa Pneumologilor Români, proiect ambițios de informare și educare

Președintele Societății Române de Pneumologie, prof. dr. Roxana Nemeș: “Cu ocazia Zilei Mondiale a astmului din acest an, Societatea Română de Pneumologie lansează un proiect ambițios, www.casapneumologilor.ro, o platformă care va reuni cea mai mare comunitate a pacienţilor cu afecțiuni cronice respiratorii din România.”

Având dublu rol, atât informativ, cât și educativ, prin oferirea de informații medicale pertinente, validate de specialişti recunoscuţi în patologiile respiratorii, platforma Casa Pneumologilor Români va pune la dispoziția utilizatorilor două instrumente noi și utile: Harta pneumologilor români şi aplicaţia Navigator. În prima etapă a programului va fi implementată Harta pneumologilor români, un instrument care vine în sprijinul celor care au nevoie de asistenţă medicală de specialitate. Harta răspunde la cea mai simplă, dar importantă întrebare pe care oamenii și-o pun atunci când apare nevoia unui consult medical: UNDE şi CUI mă pot adresa? Ea va permite fiecărui utilizator să localizeze rapid specialistul aflat cel mai aproape de el.

7 mituri și adevăruri despre astm

  1. Astmul este o boală a copilăriei, care la maturitate dispare.

Adevărul este că: astmul este o afecțiune cronică. Un pacient diagnosticat în copilărie o va avea până la bătrânețe. În adolescență, simptomele se pot ameliora sau chiar pot să dispară, însă trebuie avut în vedere că ele pot să reapară în orice moment al vieții.

  1. Astmul este o boală infecțioasă.

Adevărul este că: NU este o boală infecţioasă deși, într-adevăr, infecţiile respiratorii (cum sunt răcelile sau gripa) pot determina apariţia crizelor de astm (exacerbări).

  1. Persoanelor afectate de astm le este interzis să facă efort fizic sau sport.

Adevărul este că: în condiţiile în care astmul este controlat, persoanele care suferă de această afecțiune pot face efort fizic şi chiar pot să practice cu succes şi în siguranţă sporturi de performanţă.

  1. Astmul poate fi controlat doar cu doze mari de corticosteroizi.

Adevărul este că: cel mai des, astmul este controlat cu doze reduse, minime de corticosteroizi..

  1. Medicația contra astmului creează dependență.

Adevărul este că: nici folosirea inhalatoarelor și nici administrarea medicamentelor împotriva astmului nu dau dependență. Administrarea medicației și în perioadele în care simptomele nu sunt prezente este o necesitate, nu o manifestare a dependenței.

  1. Dacă nu am respirație șuierătoare, nu am astm.

Adevărul este că: respirația șuierătoare (wheezing-ul) se produce din cauza aerului care trece printr-o cale respiratorie îngustată și este un simptom comun al astmului. Uneori, însă, el poate fi auzit doar cu ajutorul stetoscopului.

  1. Crizele de astm sunt episoade de anxietate, totul este doar în capul tău.

Adevărul este că: astmul este o boală cronică, ce apare în plămâni, nu în cap. În timpul crizelor de astm căile respiratorii se inflamează și fac dificilă respirația. Pacienții pot avea factori declanșatori diferiți, inclusive stresul și emoțiile negative, acesta fiind singurul – să-i zicem – sâmbure de adevăr din mit.