Tulpina Omicron este dominantă la peste 90% din totalul secvențierilor, spune ministrul Sănătății. De asemenea, oficialul român afirmă că în acest moment nu există un calendar al relaxărilor având în vedere că situația în ATI este în continuare serioasă.
1 pacient din 8 internați la ATI este infectat cu tulpina Delta
Potrivit lui Alexandru Rafila situația în terapie intensivă este în continuare serioasă și în acest moment nu se ia în calcul un calendar al relaxărilor. Totodată, ministrul Sănătății spune că se așteaptă ca marți numărul cazurilor să ajungă la 25 de mii.
Ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila: „Deocamdată, nu avem motive să avem un astfel de calendar. Pentru că situaţia în spitale este serioasă în continuare în secţiile de terapie intensivă. Totuşi, uitându-ne la modul în care numărul de cazuri scade, sigur că o să ne punem această problemă a ridicării stării de alertă în perioada următoare. Dar, până se ridică starea de alertă, sigur că anumite restricţii cum ar fi, de exemplu, utilizare măştii în aer liber s-ar putea renunţa la ele sau, ştiu eu, creşterea gradului de ocupare a unor instituţii care organizează evenimente, dar numai în corelaţie cu evoluţia reală. Evoluţia reală s-a schimbat. Nu mai este legată de numărul de cazuri care se înregistrează zilnic. Este legată de numărul de pacienţi din spitale şi cei din secţiile de terapie intensivă.”
Tulpina Omicron este dominantă la peste 90% din totalul secvențierilor
Mai mult, ministrul declară că apar constant variante noi ale SARS-CoV-2, însă ele devin minoritare în fața tulpinilor care se transmit rapid.
Ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila: “Am făcut un proiect care a însumat peste 350 de probe recoltate de la pacienţi din secţii de terapie intensivă din toată ţara. Ele au fost aduse şi secvenţiate la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş. Rezultatul preliminar, pentru că încercăm să avem şi nişte rezultate mai amănunţite, apropo de profilul genetic al tulpinilor izolate în funcţie de localizare, arată că 87,5% au fost tulpini Omicron şi 12,5% tulpini Delta. Personal, mă aşteptam la o proporţie mai mare de tulpini Delta. Dar doar 1 din 8 pacienţi internaţi la terapie intensivă are infecţie cu tulpina Delta, ceea ce este superpozabilă şi cu proporţia secvenţierilor realizate la nivel naţional între cele două tulpini Delta şi Omicron. Rata de reproducere a scăzut rapid şi ieri era la 0,89. (…) Variantele care se transmit ceva mai lent nu rezistă în faţa competiţiei cu variantele care se transmit foarte rapid. Din fericire, variantele care se transmit foarte rapid, inclusiv Omicron, demonstrează şi o patogenitate mai mică şi aceasta este evoluţia naturală pentru orice pandemie cu acest tip de virusuri”