A fost aprobată lista bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea. Lista aprobată de Guvern cuprinde 24 de afecţiuni printre care și infecția cu SARS-CoV-2.

Care sunt bolile incluse în listă?

Potrivit Ministerului Sănătății, lista cu prinde 24 boli definite. La pozitia 25 s a creat cadrul legal pt introducerea oricarei alte boli cu patogen necunoscut.

1 Poliomielita

 1. Difteria
 2. Rujeola
 3. Pertussis
 4. Febra tifoidă
 5. Febra paratifoidă
 6. Boală meningococică (MCSE)
 7. Tuberculoză pulmonară cu microscopie pozitivă
 8. Antrax pulmonar
 9. Rabia umană
 10. Holera
 11. Pesta
 12. Variola / varioloidul
 13. Gripa umană cauzată de un nou subtip de virus gripal
 14. Cazuri umane de gripă aviară înalt patogenă
 15. Febra hemoragică Lassa
 16. Ebola
 17. Febra hemoragică Marburg
 18. Febra hemoragică Crimeea Congo
 19. Febra galbenă
 20. Nipah
 21. SARS
 22. MersCoV2
 23. SarsCov2
 24. Boala cauzată de un agent patogen infecțios necunoscut / emergent

A fost aprobată lista bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea

Bolile infectocontagioase sunt acele tipuri de boli determinate de agenţi patogeni care au un impact rapid şi major asupra stării de sănătate şi pot duce rapid la apariţia de focare sau declanşarea de epidemii extinse la nivel naţional sau internaţional.

Ministerul Sănătății: “Aceste boli infectocontagioase necesită identificare rapidă, declarare şi instituire de măsuri imediate în scopul limitării extinderii bolii în populaţia generală. Având în vedere faptul că bolile infectocontagioase sunt tratate în primul rând în spitalele şi secţiile de boli infecţioase de pe teritoriul tării, lista unităţilor sanitare de bază în care persoanele bolnave vor fi izolate în scopul evaluării clinico-biologice şi acordării serviciilor medicale necesare, cuprinde în primul rând aceste tipuri de unităţi sanitare.”

Care sunt spitalele care vor trata aceste boli?

Conform Ministerului Sănătății, unităţile sanitare de bază sunt cele care au capacitatea tehnică, logistica şi dispun de resursa umană calificată pentru a putea trata bolile infectocontagioase.

Ministerul Sănătății: “În funcţie de capabilităţile acestor unităţi spitaliceşti, de fazele evolutive şi de extinderea unei epidemii sau pandemii, sunt spitale de Faza I şi de Faza II. Unităţile sanitare de bază vor interna pacienţii suspecţi sau confirmaţi pentru una din afecţiunile prevăzute în anexa 1 şi vor asigura tratamentul formelor de boală medii, severe şi critice. Spitalele de Faza I sunt reprezentate de spitalele clinice de boli infecţioase. În situaţia în care spitalele clinice de boli infecţioase de Faza I sunt depăşite din punctul de vedere al numărului de pacienţi internaţi, precum şi în funcţie de specificul afecţiunii, pacienţi cu forme uşoare, medii, severe şi critice se vor trata în unităţi sanitare care deţin compartiment/secţie ATI, cu capacitate de ventilaţie mecanică şi care se bazează pe sistemul pavilionar disponibil în majoritatea spitalelor/secţiilor judeţene de boli infecţioase sau spitalelor/secţiilor judeţene de pneumoftiziologie, care reprezintă Spitalele de Faza II.”

Reţeaua de spitale şi unităţi sanitare ce asigură suportul pentru spitalele de Faza I şi Faza II, numite şi spitale suport, precum şi nominalizarea acestora se stabilesc la nivel local, printr-un protocol de colaborare sub coordonarea Direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a Comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, şi cuprinde:

* spitalele judeţene sau municipale de urgenţă, care pot asigura asistenţa medicală pentru celelalte urgenţe medico-chirurgicale;

* spitalele municipale sau orăşeneşti, preponderent cele cu secţii de boli infecţioase sau pneumologie, precum şi spitalele din alte reţele decât ale Ministerului Sănătăţii – Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Ministerul Apărării Naţionale, unităţi sanitare private.

În funcţie de evoluţia numărului de cazuri, în categoria spitalelor de Faza I, Faza II sau suport pot fi incluse şi alte spitale, prin hotărâre de Guvern.