62% dintre pacienţii cu boli reumatismale inflamatorii au mari probleme în pandemie. Bolnavii spun că acest lucru se întâmplă pentru că nu au acces la servicii medicale.
Bolnavii se tem să meargă la medic
Potrivit unei cercetări realizate de Asociaţia Pacienţilor cu Boli Reumatismale Inflamatorii din Transilvania ART şi Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România – COPAC, 36,1% dintre pacienţii cu boli reumatismale inflamatorii spun că problema cea mai mare cu care se confruntă în perioada pandemiei este lipsa accesului la servicii medicale. Conform cercetării, pentru 20,2% problema majoră constă în dificultatea de a ajunge la spital. Pentru 2,9% lipsa tratamentului şi pentru 2,8% lipsa unui anumit medicament. Pentru 38% prevalează teama de a nu se infecta cu SARS-CoV-2. De asemenea, 35,9% dintre aceşti pacienţi au spus că nu au fost niciodată la medicul reumatolog în acest an, iar 21,5% doar de trei ori. O treime (33,5%) dintre cei chestionaţi au precizat că au fost la medicul reumatolog de câte ori au avut nevoie. Totodată, pacienţii spun că toate spitalele ar trebui să aibă circuite şi pentru bolnavii cronici, nu doar pentru cei cu COVID, iar cronicii ar trebui să aibă acces unde au fost trataţi şi înainte.
62% dintre pacienţii cu boli reumatismale inflamatorii au mari probleme în pandemie
Mai grav este că 29,5% dintre pacienţi şi-au întrerupt tratamentul. Bolnavii spun că au făcut acest lucru din cauza lipsei accesului la medicul curant. Și asta pentru că spitalul în cauză nu era accesibil şi bolnavilor cronici. De asemenea, au fost perioade în care nu s-a găsit medicamentul necesar și nu au avut acces la controlul periodic. Bolnavii cronici au motivat decizia și prin imposibilitatea schimbării medicaţiei în situaţiile în care acest lucru se impunea. Și asta din cauză că a lipsit accesul la medicul curant și necunoaşterea planului de tratament în lipsa comunicării cu medicul. Au fost și 29% dintre pacienți care ar fi avut nevoie de spitalizare. Nu au făcut acest lucru fie pentru că se tem de contaminare, fie pentru că spitalul în care se tratau era destinat pacienților COVID. De asemenea, ei au invocat aşteptarea lungă pentru a ajunge la programare, ca şi lipsa locurilor în spital.